Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο αποφάσεων επί παραβάσεων, που στοχεύει σε κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Ανάμεσα σ’ αυτές τις αποφάσεις βρίσκονται και κυρώσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε μια ομάδα επτά χωρών που έλαβαν επιστολές τυπικής μορφής.

Η οδηγία 2010/31/ΕΕ της ΕΕ, επιβάλλει στα κράτη μέλη να θέσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια. Στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας, επιτυγχάνοντας αυτό που η ΕΕ αποκαλεί «βέλτιστα επίπεδα κόστους».

Ο υπολογισμός αυτών των βέλτιστων επιπέδων κόστους είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον, επιτρέπει στα κράτη μέλη να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης στο εθνικό τους απόθεμα κτιρίων. Δεύτερον, εμποδίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ξοδεύουν υπερβολικά χρήματα σε μη αναγκαίες βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης στα σπίτια και τα γραφεία τους.

Οι επιστολές τυπικής μορφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμεύουν ως υπενθύμιση στην Ελλάδα και στις άλλες έξι χώρες για την υποχρέωσή τους να υποβάλουν την τρίτη τους έκθεση βέλτιστου κόστους. Αυτές οι εκθέσεις είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της προόδου προς τους στόχους ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει τώρα δύο μήνες για να απαντήσει στην Επιτροπή και να αντιμετωπίσει τις επισημάνσεις ελλείψεων. Εάν δεν ληφθεί ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να κλιμακώσει το ζήτημα εκδίδοντας αιτιολογημένη γνωμοδότηση. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εστίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών της στόχων. Διασφαλίζοντας ότι τα κτίρια κατασκευάζονται και ανακαινίζονται σύμφωνα με τα βέλτιστα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης κόστους, η ΕΕ αποσκοπεί στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η συμμόρφωση της Ελλάδας με την οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων δεν είναι απλά μια νομική υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία. Με την προτεραιοποίηση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, ενώ παράλληλα να ωφελήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της. Η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση μεταφράζεται σε χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για τους κατοίκους και μειωμένο λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η εστίαση σε πρακτικές κατασκευής με υψηλή ενεργειακή απόδοση μπορεί να φέρει καινοτομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, στον τομέα των πράσινων κτιρίων.

Ενώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράβαση αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, παρουσιάζει επίσης μια ευκαιρία. Αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει τη δέσμευσή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να τοποθετηθεί ως πρωτοπόρος στην επανάσταση των πράσινων κτιρίων.

Διαβάστε ακόμη