Η γαλλική επενδυτική εταιρεία Eurazeo συγκεντρώνει κεφάλαια ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ για ένα νέο ταμείο που στοχεύει σε εταιρείες που βοηθούν την ανθρωπότητα να λειτουργήσει μέσα στα οικολογικά όρια της Γης. Το «Eurazeo Planetary Boundaries Fund» βασίζεται στην έννοια των πλανητικών ορίων, τα οποία ορίζουν ασφαλή περιβαλλοντικά όρια για παράγοντες όπως η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας, σύμφωνα με το Reuters.

Το ταμείο θα επενδύσει σε ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εστιάζουν στην αειφορία. Βασικοί τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την κυκλική οικονομία (ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης), τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Μοναδικά, το 20% των κερδών του ταμείου θα συνδεθεί με την επίτευξη θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό του.

Η έναρξη λειτουργίας αυτού του ταμείου ευθυγραμμίζεται με μια αυξανόμενη τάση στην Ευρώπη: τη μετατόπιση προς μια κυκλική οικονομία, που ωθείται από αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τα απορρίμματα, το νερό και τα υλικά. Η Διευθύνουσα Εταίρος της Eurazeo, Sophie Flak, επισημαίνει την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για βιώσιμες λύσεις: «Οι εταιρείες είναι επιτέλους έτοιμες… Βλέπουμε καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τις πλανητικές προκλήσεις. Χρειάζονται κεφάλαια και εμπειρογνωμοσύνη για να αναπτυχθούν.»

Το ταμείο διαθέτει ένα εντυπωσιακό συμβουλευτικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων σε θέματα αει Nachhaltigkeit. Αυτό το συμβούλιο, που περιλαμβάνει πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες βιωσιμότητας από μεγάλες εταιρείες, θα παρέχει συμβουλές σχετικά με την επενδυτική στρατηγική, θα αξιολογεί τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και θα προσελκύει επενδυτές.

Η Eurazeo υιοθετεί μια σχολαστική προσέγγιση. Αφού επενδύσει, θα αφιερώσει αρκετό χρόνο για να αναλύσει κάθε εταιρεία πριν θέσει δεσμευτικά σχέδια προόδου για να διασφαλίσει μετρήσιμες βελτιώσεις στη βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμη