Ο στόχος της Γαλλίας να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας αντιμετωπίζει εμπόδια, σύμφωνα με τη διευθύντρια της TotalEnergies France, Isabelle Patrier.
Όπως αναφέρει το Reuters, η γραφειοκρατική διαδικασία της Γαλλίας για την έγκριση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υποτονική, καθιστώντας τη χώρα λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Σε αντίθεση με ορισμένες χώρες, η Γαλλία απαιτεί την πώληση αιολικής ενέργειας στην κυβέρνηση αντί για απευθείας στους πελάτες μέσω συμβάσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες κέρδους για εταιρείες όπως η TotalEnergies.
Η Γαλλία στοχεύει να έχει 45 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων σε λειτουργία έως το 2050, αλλά μέχρι στιγμής μόνο 0,97 GW είναι πλήρως λειτουργικά. Το ενεργειακό σχέδιο 2019-2023 είχε ως στόχο 3,7 GW αιολικών διαγωνισμών, αλλά ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε.
Η στρατηγική της TotalEnergies
Ενώ η Γαλλία παραμένει βασική αγορά για την TotalEnergies, η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά έργα αλλού.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Σκωτία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ προσφέρουν ταχύτερες εγκρίσεις και τη δυνατότητα απευθείας πώλησης σε πελάτες μέσω συμβάσεων, γεγονός που τις καθιστά πιο ελκυστικές για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρά τις προκλήσεις αυτές στη Γαλλία, η TotalEnergies στοχεύει να τριπλασιάσει την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε πάνω από 100 τεραβατώρες μέχρι το 2030. Η εταιρεία διαθέτει επί του παρόντος 2 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία, σε σύνολο 23 GW παγκοσμίως.
Ουσιαστικά, η αργή διαδικασία έγκρισης της Γαλλίας και οι περιορισμένες επιλογές πωλήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστούν τη χώρα λιγότερο ανταγωνιστική για επενδύσεις σε σύγκριση με άλλες αγορές. Αυτό αναγκάζει εταιρείες όπως η TotalEnergies να δώσουν προτεραιότητα στα έργα τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλού.
Διαβάστε ακόμη