Ο όμιλος BHP μόλις κέρδισε μια επιπλέον εβδομάδα για να πείσει την Anglo American Plc σχετικά με το σχέδιο εξαγοράς ύψους 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο πρέπει ακόμη να επιλύσει το πιο δύσκολο εμπόδιο της συμφωνίας: Τι θα γίνει με τη Νότια Αφρική;

Ο μεγαλύτερος εισηγμένος στο χρηματιστήριο μεταλλευτικός όμιλος στον κόσμο έχει πλέον προθεσμία έως τις 29 Μαΐου για να υποβάλει μια σταθερή προσφορά για την Anglo American, αλλιώς θα αναγκαστεί να αποχωρήσει για τουλάχιστον έξι μήνες σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την παράταση μιας εβδομάδας που έλαβε την Τετάρτη.

Μετά από ένα μήνα αυξανόμενων εντάσεων, οι εταιρείες διεξάγουν συζητήσεις αφού η BHP αύξησε την αξία της πρότασής της για τρίτη φορά τη Δευτέρα. Η Anglo απέρριψε την τελευταία προσφορά, αλλά συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία για να δεσμευτεί η BHP σε μια δεσμευτική προσφορά ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον πιο κοντά σχετικά με την αποτίμηση για μια συμφωνία. Ωστόσο, το κύριο σημείο εμπλοκής για την Anglo είναι η συνεχιζόμενη επιμονή της BHP ότι η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο πρέπει να αποσχίσει την πλειοψηφία των μετοχών της σε δύο νοτιοαφρικανικές μεταλλευτικές εταιρείες στους δικούς της μετόχους πριν προχωρήσει η εξαγορά.

Η Anglo εξακολουθεί να θεωρεί τη δομή ως πολύ περίπλοκη και ανησυχεί ιδιαίτερα για το ποιος θα καλύψει το κόστος των όποιων όρων επιβάλλει η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για να εγκρίνει την πολυεπίπεδη συναλλαγή, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Μια επιτυχής εξαγορά θα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξόρυξης όλων των εποχών και μια καθοριστική στιγμή για τον διευθύνοντα σύμβουλο της BHP Μάικ Χένρι, ο οποίος έχει περάσει χρόνια τοποθετώντας τον γίγαντα των εμπορευμάτων για την επιστροφή στις συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλης κλίμακας. Η συνδυασμένη εταιρεία θα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού – με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς ορυχείων – ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Αλλά ενώ η συμφωνία για την παράταση της προθεσμίας και τη συνέχιση των συνομιλιών υποδηλώνει πρόοδο, πηγές που γνωρίζουν τη θέση της BHP ήταν αισθητά πιο αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία είναι δυνατή από εκείνους που έχουν εικόνα των σημερινών απόψεων της Anglo.

Η Anglo ανησυχεί ότι η απαίτηση της BHP να αποχωρήσει πρώτα από την Anglo American Platinum Ltd. και την Kumba Iron Ore Ltd. θα μπορούσε να αφήσει τις νέες ανεξάρτητες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Γιοχάνεσμπουργκ να επωμιστούν το κόστος των όποιων παραχωρήσεων επιβάλλει η Νότια Αφρική, μειώνοντας την αξία τους και τελικά τιμωρώντας τους σημερινούς επενδυτές της Anglo που θα λάβουν τις μετοχές στις αποσχίσεις. Η ίδια η Anglo μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει όρους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως προτείνεται από την BHP.

Η Anglo επιθυμεί η BHP να καλύψει οποιοδήποτε τέτοιο κόστος – είτε προκαταβολικά είτε στο μέλλον – και οι συζητήσεις αυτές είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικό επίκεντρο των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Το πρόβλημα με την Νότια Αφρική

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η προσέγγιση της BHP για την εξαγορά της, η Νότια Αφρική εμφανίστηκε στο επίκεντρο μιας πιθανής συμφωνίας. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες της Anglo, που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, και η εταιρεία έχει βαθιές πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις με τη χώρα με ιστορία που χρονολογείται από την ίδρυσή της πριν από έναν αιώνα και πλέον.

Η BHP, αντίθετα, δεν έχει καμία δραστηριότητα στη Νότια Αφρική και κατά καιρούς εμφανίστηκε λανθασμένη στην προσέγγισή της, με τον Χένρι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους να προσπαθούν να συναντήσουν μετόχους και αξιωματούχους στη Νότια Αφρική λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης μια καθυστερημένη ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η πρότασή της να αποχωρήσει η Anglo από τα μερίδια της Amplats και της Kumba δεν αντανακλούσε τις απόψεις της για τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό.

Και η συμφωνία έρχεται σε μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή, καθώς η Νότια Αφρική οδεύει προς τις πιο δύσκολες εθνικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν στις 29 Μαΐου, την ίδια ημέρα που ορίστηκε για να δεσμευτεί η BHP σε μια δεσμευτική προσφορά.

Οι εγκρίσεις που απαιτούνται για οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνουν πιθανότατα τις αρχές ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής, καθώς και την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών. Η Anglo ανησυχεί ότι οι αρχές θα μπορούσαν να επιβάλουν όρους που κυμαίνονται από εγγυήσεις θέσεων εργασίας έως κοινωνικές και επενδυτικές δεσμεύσεις, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξία των δύο νοτιοαφρικανικών μονάδων και, ως εκ τούτου, την αξία των μετοχών που θα λάβουν οι επενδυτές της Anglo κατά την απόσχιση.

Οι κυβερνήσεις έχουν μακρά ιστορία στη χρήση εταιρικών συμφωνιών για την απόσπαση ευνοϊκότερων όρων, και η Νότια Αφρική παλεύει με τη διεύρυνση της ανισότητας και ένα από τα χειρότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, γεγονός που αυξάνει την πίεση για την απόσπαση παραχωρήσεων.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Anglo είναι το κρατικά ελεγχόμενο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νότιας Αφρικής, το οποίο την Τετάρτη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε ανησυχίες για την προηγούμενη προσφορά της BHP, λίγες ώρες πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις.

«Αυτό θα απαιτούσε μια ουσιαστική αναθεώρηση της τρέχουσας πρότασης της BHP, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τους σημαντικούς κινδύνους που οι σημερινοί μέτοχοι τόσο της Anglo όσο και των θυγατρικών της θα πρέπει να αναλάβουν για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε τότε η Public Investment Corp.

Ενώ ένας ανώτερος πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος – ο υπουργός Ορυχείων Gwede Mantashe – έχει εκφράσει την προσωπική του αντίθεση στην εξαγορά της Anglo από την BHP, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει δημοσίως την προτεινόμενη συμφωνία, πόσο μάλλον να προτείνει ένα προτιμώμενο αποτέλεσμα.

Οι υπεύθυνοι για τη συμφωνία της BHP είναι πεπεισμένοι ότι αυτά τα εμπόδια μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η εταιρεία θεωρεί επίσης ότι το θέμα της τιμής για την εξαγορά έχει διευθετηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν προτίθεται να αυξήσει την προσφορά της.

Παρόλα αυτά, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην Anglo εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δύο πλευρές την κλίμακα του προβλήματος της Νότιας Αφρικής.

Οι μετοχές της Anglo ταλαντεύτηκαν μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης πριν κλείσουν 0,4% υψηλότερα στο Λονδίνο, εξακολουθώντας να διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την αξία της τελευταίας προσφοράς της BHP.

Σε συνομιλίες με πέντε από τους 20 μεγαλύτερους μετόχους της Anglo την Τετάρτη, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι τα τελευταία νέα δείχνουν ότι οι εταιρείες πλησιάζουν σε μια αποδεκτή τιμή για την Anglo και ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι εφικτή. Είπαν, ωστόσο, ότι το σημαντικότερο εμπόδιο παραμένει η άρνηση της BHP μέχρι στιγμής να υποχωρήσει όσον αφορά τη δομή της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη