Μια νέα έρευνα του OCCRP κατηγορεί την Adani Group, ένα ισχυρό ινδικό όμιλο επιχειρήσεων με στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, για συστηματική υπερτιμολόγηση άνθρακα προς μια κρατική εταιρεία ενέργειας στο Ταμίλ Ναντού. Έγγραφα που αποκτήθηκαν από το OCCRP και τους Financial Times αποκαλύπτουν ότι η Adani φέρεται να αγόρασε άνθρακα χαμηλής ποιότητας από την Ινδονησία σε πολύ χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια τον πώλησε ξανά στην εταιρεία ενέργειας ως άνθρακα υψηλής ποιότητας σε σημαντικά διογκωμένη τιμή.

Από τα 28 στα 91,91 δολάρια ανά μετρικό τόνο

Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια αποστολή άνθρακα που έφτασε στο ινδικό λιμάνι της Τσενάι τον Ιανουάριο του 2014. Έγγραφα δείχνουν ότι ο άνθρακας προήλθε από έναν ινδονησιακό όμιλο εξόρυξης που ονομάζεται Jhonlin και αρχικά τιμολογήθηκε στα 28 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο, πράγμα που συμβαδίζει με την τιμή αγοράς του άνθρακα χαμηλής ποιότητας. Ωστόσο, πριν φτάσει στην εταιρεία ενέργειας, τα έγγραφα της αποστολής πέρασαν από έναν μεσολαβητή στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στη συνέχεια στην Adani Global. Μέχρι να τιμολογήσει η Adani την εταιρεία ενέργειας, η τιμή είχε αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές στα 91,91 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο και η ποιότητα του άνθρακα χαρακτηρίστηκε ως υψηλή.

Οι δημοσιογράφοι του OCCRP εντόπισαν 24 ακόμη αποστολές άνθρακα από το 2014 που ακολούθησαν παρόμοιο μοτίβο. Δεδομένα που διέρρευσαν από την Jhonlin δείχνουν ότι η εταιρεία προμηθεύει κυρίως άνθρακα χαμηλής και μεσαίας ποιότητας, χωρίς να υπάρχει καμία καταγραφή πώλησης άνθρακα με την υψηλή θερμιδική αξία που ισχυρίστηκε η Adani.

Οι συνέπειες

Αυτό το φερόμενο σχήμα αύξησης των τιμών δεν θα επιβάρυνε μόνο τους Ινδούς πολίτες με υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα συνέβαλλε και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η καύση άνθρακα χαμηλής ποιότητας παράγει περισσότερους ρύπους, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στην Ινδία. Μια ΜΚΟ εκτιμά ότι η κρατική εταιρεία ενέργειας πλήρωσε υπερβολικά για άνθρακα 720 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μεταξύ 2012 και 2016, περίοδο κατά την οποία σχεδόν τα μισά από τα συμβόλαια άνθρακα της ανατέθηκαν στην Adani.

Η Adani αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι ο άνθρακας ελέγχθηκε εξονυχιστικά για την ποιότητα του σε όλη τη διαδικασία. Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι εάν ο άνθρακας δεν πληρούσε τα συμφωνημένα πρότυπα ποιότητας, η τιμή θα προσαρμοζόταν ανάλογα. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στο εμπόριο εμπορικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι έγιναν ελάχιστες, αν όχι καθόλου, προσαρμογές στην τελική τιμή που πλήρωσε η εταιρεία ενέργειας.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι ινδικές αρχές διερευνούν την Adani για χειραγώγηση των τιμών του άνθρακα από το 2016. Η Διεύθυνση Πληροφοριών Εσόδων (DRI) επιχείρησε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ύποπτες αποστολές άνθρακα, αλλά εμποδίστηκε από την Adani στα δικαστήρια. Η DRI άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά η υπόθεση έχει παραλύσει στο Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και χρόνια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος Adani αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραπτώματα. Το 2023, ένας Αμερικανός πωλητής με χαμηλές προσδοκίες κατηγόρησε τον όμιλο για χειραγώγηση μετοχών, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στην Ινδία. Οι τρέχοντες ισχυρισμοί σχετικά με τις τιμές του άνθρακα εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για τη διαφάνεια και την ευθύνη στον ινδικό ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα για μια εταιρεία με τόσο στενές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη