Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες περισσότερη βοήθεια για να το πετύχουν, όπως προκύπτει από έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters.

Από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία και περιέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2022, η ΕΕ αντικατέστησε γρήγορα τα ρωσικά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερο φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές. Πέρυσι, το 15% του φυσικού αερίου της ΕΕ προερχόταν από τη Ρωσία, από 45% το 2021.

Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόοδο προς τον τερματισμό της εξάρτησής τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters.

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Βέλγιο, το οποίο προεδρεύει επί του παρόντος στις συνεδριάσεις των χωρών της ΕΕ, ζητεί από τους υπουργούς να προσδιορίσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών. Ένα τέτοιο εμπόδιο είναι για τις χώρες που δεν έχουν χερσαία σύνορα να κατασκευάσουν ή να επανασχεδιάσουν αγωγούς για να εισάγουν φυσικό αέριο από μη ρωσικές πηγές.

Το έγγραφο ζητεί επίσης από τους υπουργούς να εξετάσουν: «Ποιες πρόσθετες πρωτοβουλίες θα πρέπει να δρομολογηθούν για να στηρίξουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της στις προσπάθειές μας να εξαλείψουμε σταδιακά την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό;»

Με τις εκλογές της ΕΕ να διεξάγονται στις 6-9 Ιουνίου, οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι στόχος της συνάντησης είναι να καθοδηγήσει την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη να προτείνει τυχόν νέα μέτρα της ΕΕ που απαιτούνται για την επιτάχυνση των προσπαθειών για την εγκατάλειψη της ρωσικής ενέργειας και την επέκταση της καθαρής ενέργειας.

Η ΕΕ έχει διαθέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια για να εγκαταλείψει τα ρωσικά καύσιμα, αλλά ορισμένες χώρες – μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Ουγγαρία – εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ξεχωριστά, οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα πιθανές κυρώσεις στις μεταφορτώσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά δεν έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν εντελώς τις εισαγωγές, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης ορισμένων χωρών. Οι εισαγωγές άνθρακα και πετρελαίου μέσω θαλάσσης από τη Ρωσία απαγορεύονται από τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ένα δεύτερο έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε πριν από τη συνεδρίαση και το οποίο είδε το Reuters, ζητά από τους υπουργούς να προτείνουν πώς η ΕΕ μπορεί να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά τον στόχο της να προέρχεται το 42,5% του συνόλου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Το 2022, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η ΕΕ παρήγαγε το 23% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές.

Η Ευρώπη εγκαθιστά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ρυθμό ρεκόρ, αλλά η επίτευξη του στόχου του 42,5% θα απαιτήσει επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια. Η αιολική και ηλιακή δυναμικότητα της ΕΕ αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο από το 2021-2023.

Διαβάστε ακόμη