Η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι επισφαλής. Η OMV, η ενεργειακή εταιρεία της Αυστρίας, προειδοποίησε ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις πληρωμές τους προς την Gazprom, τον προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αυστρία, η οποία βασίζεται στην Gazprom για πάνω από το 80% των εισαγωγών της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η προειδοποίηση της OMV απορρέει από μια απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επηρεάζει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία. Εάν τα αυστριακά δικαστήρια εφαρμόσουν την απόφαση αυτή, η Gazprom ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Αυστρία. Η ακριβής δικαστική υπόθεση και η εταιρεία είναι άγνωστες.

Μια διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών, αλλά η Αυστρία θα πρέπει να έχει αρκετό φυσικό αέριο αποθηκευμένο για να διαρκέσει μέχρι το 2026. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστρία έχει αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και διαθέτει υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η Αυστρία επανεξετάζει επί του παρόντος τη σύμβασή της με την Gazprom. Η αυστριακή κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ενόψει των εθνικών εκλογών φέτος.  Για δεκαετίες, η Αυστρία εξαρτάται από το φθηνό φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων με την Gazprom.

Διαβάστε ακόμη