Το 2023, τα έσοδα από την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «State and Trends of Carbon Pricing 2024». Οι τιμές ωστόσο παραμένουν πολύ χαμηλές για να οδηγήσουν σε αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, αναφέρει η έκθεση.
Αρκετές χώρες χρησιμοποιούν μια τιμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών τους στόχων, βάζοντας τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν με τη μορφή φόρου ή στο πλαίσιο ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), ή cap-and-trade, συστήματος.
«Η τιμολόγηση του άνθρακα αποτελεί κρίσιμο μέρος του μείγματος πολιτικής που απαιτείται τόσο για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού όσο και για τη στήριξη της ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές», αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υπάρχουν 75 παγκόσμια μέσα τιμολόγησης άνθρακα σε λειτουργία, δύο περισσότερα από ένα χρόνο πριν, που καλύπτουν περίπου το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το ποσό που συγκεντρώθηκε το 2023 σε έσοδα από τον άνθρακα ήταν αυξημένο από περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2022, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καλύπτονται από άμεση τιμή άνθρακα στο εύρος ή πάνω από το εύρος που συνέστησε η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για τις τιμές του άνθρακα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε πολύ κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.
Το 2017, μια έκθεση της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου ανέφερε ότι οι τιμές του άνθρακα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 50-100 δολαρίων ανά τόνο έως το 2030 για να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, οι τιμές αυτές θα πρέπει τώρα να κυμαίνονται μεταξύ 63-127 δολαρίων ανά τόνο, ανέφερε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας που συμβάλλει στα παγκόσμια έσοδα από τον άνθρακα είναι το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
«Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών στο ΣΕΔΕ της ΕΕ… υποδηλώνουν ότι τα παγκόσμια έσοδα από την τιμολόγηση του άνθρακα μπορεί να μειωθούν το 2024», αναφέρει η έκθεση.
Διαβάστε ακόμη