Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την έγκριση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης του υδρογόνου και άλλων αερίων χωρίς άνθρακα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών και αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση.

Οι ενεργειακές αγορές που είναι ασφαλείς για το μέλλον θα τονώσουν τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και θα διευκολύνουν τις χαμηλότερες και σταθερότερες τιμές, οι οποίες είναι το κλειδί για να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της δέσμης μέτρων για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο χωρίς ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ διαθέτει περαιτέρω εργαλεία για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Το επικαιροποιημένο πλαίσιο για την αγορά φυσικού αερίου παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις εισαγωγές τόσο του αγωγού φυσικού αερίου όσο και του ΥΦΑ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τους στόχους της REPowerEU.

Πιο ανταγωνιστικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει στους καταναλωτές ευρύτερη επιλογή συμβάσεων και σαφέστερη πληροφόρηση πριν από την υπογραφή συμβάσεων. Θα έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν ασφαλείς, μακροπρόθεσμες τιμές, καθώς και να έχουν συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης για να επωφεληθούν από τη μεταβλητότητα των τιμών και να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια όταν είναι φθηνότερη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν προμηθευτές τελευταίας καταφυγής, ώστε κανένας καταναλωτής να μην μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι ενεργειακά φτωχοί θα προστατεύονται από την αποσύνδεση και τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν τις ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής πώλησης στα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ σε περίπτωση κρίσης. Πέρα από την προστασία των καταναλωτών, ενισχύεται επίσης ο διαμοιρασμός της ενέργειας. Ως παράδειγμα, οι ενοικιαστές θα μπορούν να μοιράζονται την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην ταράτσα με έναν γείτονα.

Η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει επίσης τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πιο προβλέψιμο ενεργειακό κόστος. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τόσο οι προμηθευτές όσο και οι καταναλωτές να επωφεληθούν από την εκτεταμένη χρήση μακροπρόθεσμων μέσων της αγοράς, όπως οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι αμφίδρομες συμβάσεις διαφοράς και τα προθεσμιακά συμβόλαια. Αυτό θα παρέχει επενδυτική ασφάλεια τόσο στους παραγωγούς ενέργειας όσο και στους βιομηχανικούς καταναλωτές. Συνολικά, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενσωμάτωση και η διαθεσιμότητα των οποίων θα ενισχυθούν επίσης από τις νέες διατάξεις σχετικά με τη συμφόρηση του δικτύου, τις προθεσμίες εμπορίας, την απόκριση στη ζήτηση και την αποθήκευση, καθώς και τους πλειστηριασμούς σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές της ΕΕ θα επωφεληθούν από ανταγωνιστικές αγορές με διαφανή καθορισμό των τιμών, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα έχουν ενισχυμένη ικανότητα παρακολούθησης της ακεραιότητας και της διαφάνειας της αγοράς ενέργειας.

Μια καθαρότερη και ασφαλέστερη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Το νέο πλαίσιο για την αγορά φυσικού αερίου θα διευκολύνει την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αερίων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την προσιτή τιμή της ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου διασφαλίζει ότι τα αέρια χωρίς άνθρακα και το υδρογόνο μπορούν να ρέουν σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αγοράς υδρογόνου, η οποία θα αποτελέσει κλειδί για τον περιορισμό των εκπομπών σε τομείς που είναι δύσκολο να περιοριστούν, όπως οι βαριές βιομηχανίες και οι μεταφορές. Η Επιτροπή θα εφαρμόσει επίσης πιλοτικά ένα πενταετές σχέδιο για τη συνένωση της ζήτησης και της προσφοράς υδρογόνου, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη της αγοράς και η διαφάνεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.

Οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα από τους κινδύνους της προσφοράς και των τιμών. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αγορά και να επιλέγουν καθαρότερες προμήθειες και συμβάσεις. Πρακτικά, θα είναι σε θέση να αλλάζουν ευκολότερα προμηθευτή, να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά εργαλεία σύγκρισης τιμών, να λαμβάνουν ακριβείς, δίκαιες και διαφανείς πληροφορίες τιμολόγησης και να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα και νέες έξυπνες τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμη