Πυρκαγιά ξέσπασε στο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο X. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των εργαζομένων και των πυροσβεστών που ήταν παρόντες στο σημείο, ανέφερε η υπηρεσία.

Ένας άγνωστος αριθμός πυροσβεστών είχε ανταποκριθεί στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε πριν από τις 5:00 μ.μ., στις εγκαταστάσεις της Tesla.Το περιστατικό περιγράφηκε ως πυρκαγιά δύο συναγερμών, εμπορικής δομής σε διώροφο κτίριο.

Η πυρκαγιά προφανώς προήλθε από φούρνο που χρησιμοποιείται στις εργασίες κατασκευής οχημάτων, ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ήταν «υπό διερεύνηση».

Mέσα σε λίγες ώρες η Πυροσβεστική ολοκλήρωσε το έργο της κατάσβεσης, ανέφερε η υπηρεσία. Το εργοστάσιο στο Fremont είναι η πρώτη μονάδα μαζικής κατασκευής EV της Tesla. Ήταν το πρώτο που παρήγαγε τα δημοφιλή σεντάν Model 3 και τα crossover οχήματα κοινής ωφέλειας Model Y της εταιρείας, καθώς και το ανώτερης κατηγορίας σεντάν Model S και το Model X, ένα SUV με «φτερωτές» πόρτες (Falcon Wing).

Στις 17 Μαΐου 2024 η Tesla γιόρτασε ένα ορόσημο για το εργοστάσιό της στο Fremont σε συνδυασμό με το εργοστάσιο μπαταριών της έξω από το Reno της Νεβάδα, λέγοντας ότι ξεπέρασαν την παραγωγή 3 εκατομμυρίων οχημάτων.

Η πυρκαγιά της Δευτέρας ακολούθησε τις σαρωτικές απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ. Η Tesla μείωσε πρόσφατα άλλες 601 θέσεις εργασίας στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων 164 στο εργοστάσιο Fremont.

Μεταξύ των θέσεων εργασίας που περικόπηκαν στο Fremont σε αυτό το τελευταίο κύμα απολύσεων ήταν δύο διευθυντές περιβαλλοντικής υγείας και ασφάλειας (EHS), καθώς και μυριάδες άλλοι που ασχολούνται με την EHS, την ασφάλεια, τη συντήρηση εξοπλισμού και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις καταθέσεις της εταιρείας στο τμήμα ανάπτυξης της απασχόλησης της Καλιφόρνιας.

Το εργοστάσιο της Tesla στο Fremont έχει ιστορικό πυρκαγιών, καθώς σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά \από το 2014 έως το 2018, συμπεριλαμβανομένου ενός μείγματος πυρκαγιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μόνο το 2018, ενώ υπήρξαν και άλλες το 2019 και το 2021. Μερικές φορές κατά το παρελθόν όταν είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές η παραγωγή σταμάτησε.

Οι τοπικές περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές, η Bay Area Air Quality Management District (BAAMQD), κατηγόρησαν πρόσφατα την Tesla ότι επέτρεψε «αμείωτες εκπομπές» στο εργοστάσιο Fremont και δήλωσαν ότι η τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση θα έπρεπε να είχε αποτραπεί.

Η BAAMQD επιδιώκει τώρα μια εντολή μείωσης που θα αναγκάσει την Tesla να εφαρμόσει αλλαγές στη λειτουργία του εργοστασίου της για να αποτρέψει την περαιτέρω ρύπανση.

Το βράδυ της Δευτέρας, το BAAMQD δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «γνωρίζει για την πυρκαγιά και αξιολογεί» την κατάσταση στην κομητεία Αλαμέντα.

Διαβάστε ακόμη