Το Τέξας αναμένεται να σπάσει ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον Μάιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το Συμβούλιο Αξιοπιστίας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τέξας (ERCOT) προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί σημαντικά, ενδεχομένως να υπερβεί το τρέχον ρεκόρ του Μαΐου και να πλησιάσει το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2023. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις προβλέψεις για θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου στις μεγαλύτερες πόλεις, ωθώντας τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν εντατικά τα κλιματιστικά τους, σύμφωνα με το Recharge.

Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά. Οι τιμές για παράδοση την επόμενη ημέρα στον βόρειο κόμβο του ERCOT αυξήθηκαν από τα 40 δολάρια ανά μεγαβατόρα ώρα (MWh) την Πέμπτη στα 120 δολάρια ανά MWh την περασμένη Παρασκευή. Ακόμη πιο δραματική αύξηση σημειώθηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την Παρασκευή, με τις τιμές της επόμενης ημέρας να φτάνουν τα 688 δολάρια ανά MWh, αύξηση άνω του 1.600% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.

Ο διαχειριστής του δικτύου της πολιτείας, το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT), προέβλεψε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί από 57.486 μεγαβάτ την Παρασκευή σε 71.893 MW τη Δευτέρα, 72.725 MW την Τρίτη και 74.346 MW στις 24 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Τέξας έχει μια απορυθμισμένη αγορά ενέργειας και το δικό του δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, το πραγματικό κόστος για τους καταναλωτές εξαρτάται από τις ατομικές τους συμβάσεις με τους παρόχους τους. Από τον Φεβρουάριο του 2021, απαγορεύεται στους παρόχους ενέργειας να μετακυλίουν το πλήρες κόστος των τιμών χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς πελάτες.

Το Τέξας έχει βιώσει βάναυσους καύσωνες τα τελευταία καλοκαίρια, οι οποίοι έσπασαν ρεκόρ ζήτησης ενέργειας και προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στις τιμές spot. Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσαν ακόμη και μια εκρηκτική αύξηση 20.000%.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στο Τέξας. Η πολιτεία έχει παρατηρήσει έκρηξη πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με ανθρώπους να μετακομίζουν από πολιτείες με υψηλότερο κόστος ζωής. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο και βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια.

Το Τέξας έχει επίσης γίνει κέντρο εξόρυξης bitcoin, μιας δραστηριότητας που απαιτεί πολύ ενέργεια. Η απορυθμισμένη αγορά ενέργειας της πολιτείας και η αφθονία φθηνού φυσικού αερίου την καθιστούν ελκυστική τοποθεσία για αυτήν την βιομηχανία. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των κέντρων δεδομένων και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης επιβαρύνουν επίσης το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας.

Διαβάστε ακόμη