Οι τράπεζες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: πώς να διαχειριστούν τον αυξανόμενο κίνδυνο των ενεργειακά μη αποδοτικών κατοικιών στα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων τους. Η νέα οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων απαιτεί τα σπίτια να πληρούν αυστηρότερα ενεργειακά πρότυπα, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών είτε δεν επιθυμούν, είτε δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις απαιτούμενες ανακαινίσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα επειδή τα σπίτια είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην Ευρώπη και η ΕΕ έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών στον κτιριακό τομέα κατά 60% έως το 2030. Μόνο στη Γερμανία, πάνω από το 60% των κατοικιών θα πρέπει να υποβληθούν σε πράσινες ανακαινίσεις κατά την επόμενη δεκαετία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΕ, με κόστος 740 δισ. ευρώ έως 1 τρισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ανησυχούν ότι αν οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν προβούν σε αυτές τις ανακαινίσεις, η αξία των σπιτιών τους θα μειωθεί και θα καταστούν μη πωλήσιμα ή μη ενοικιάσιμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση των ενυπόθηκων δανείων, γεγονός που θα έπληττε τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα προσφέροντας πράσινα στεγαστικά δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια σε ιδιοκτήτες σπιτιών που κάνουν ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις. Η τράπεζα συνεργάζεται επίσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη δομημένων μέσων κεφαλαιακής ανακούφισης που θα της επιτρέψουν να χορηγήσει ακόμη περισσότερα πράσινα ενυπόθηκα δάνεια.

Ωστόσο, η Deutsche Bank αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να ανακαινίσουν τα σπίτια τους. Η τράπεζα εκτιμά ότι το ένα τρίτο των ιδιωτών πελατών της στον τομέα των ακινήτων δεν έχει επί του παρόντος τα οικονομικά μέσα για να αναβαθμίσει τα σπίτια του στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ολλανδία, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι οι δανειολήπτες με πιστωτικούς περιορισμούς που επιλέγουν να μην κάνουν τα σπίτια τους ουδέτερα ως προς τον άνθρακα αντιμετωπίζουν μείωση της αξίας των εγγυήσεων των κατοικιών τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Lloyds Banking Group Plc ανησυχεί για την ανεπαρκή πρόοδο στην απαλλαγή των 28 εκατομμυρίων κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον άνθρακα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες της Ευρώπης παραμένουν φορτωμένες με περιουσιακά στοιχεία κατοικιών που δεν ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα εφαρμοστούν σταδιακά κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα μείνουν πολύ πίσω κινδυνεύουν να μείνουν με σπίτια που δεν μπορούν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν.

Διαβάστε ακόμη