Την καθιέρωση της ευθύνης του παραγωγού για τα PFAS (Υπερ- και Πολυφθοροαλκυλικές Ουσίες) ζητά η Oμοσπονδιακή Ένωση της Βιομηχανίας Ενέργειας και Ύδρευσης στη Γερμανία (BDEW), σκιαγραφώντας την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ΕΕ, μετά τις επερχόμενες ευρωκάλπες, για τις υποδομές νερού και μιας βιώσιμης γεωργικής πολιτικής.

Ζητούμενος από την BDEW είναι: ο μετριασμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση μιας βιώσιμης γεωργικής πολιτικής, η εισαγωγή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην επεξεργασία του πόσιμου νερού και η εφαρμογή της ευθύνης του παραγωγού για την προστασία του νερού από ιχνοστοιχεία.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πολιτική δράση στον τομέα του νερού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό λόγο, οι επικείμενες ευρωεκλογές αποτελούν μία σημαντική αφορμή για την BDEW προκειμένου να θέσει στην ατζέντα τα αιτήματα της.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες έχουν άμεσο αντίκτυπο στο νερό που βγαίνει από τις τοπικές μας βρύσες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, η νέα Επιτροπή της ΕΕ να είναι επίσης σταθερά προσηλωμένη στην προστασία των υδάτινων πόρων μας», λέει ο Μάρτιν Βέϊγιαντ (Martin Weyand), διευθύνων σύμβουλος της BDEW για το νερό/αποχέτευση.

«Η βιομηχανία ύδρευσης θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Οι πολιτικοί πρέπει τώρα να παράσχουν το απαραίτητο πλαίσιο», σημειώνει ο ίδιος.

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί ιδίως προσαρμογές στην παροχή πόσιμου νερού, σύμφωνα με την BDEW.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού ακόμη και κατά τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, οι υποδομές ύδρευσης πρέπει να αναδιοργανωθούν και να επεκταθούν. Η ΕΕ μπορεί να χαράξει μια αποφασιστική πορεία εδώ, εισάγοντας διαδικασίες επιτάχυνσης, παρόμοιες με εκείνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εξηγεί ο Βέϊγιαντ. Επιπλέον, σε καταστάσεις λειψυδρίας, η δημόσια παροχή πόσιμου νερού πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων χρήσεων.

Τα ιχνοστοιχεία επιβαρύνουν επίσης τα υδάτινα σώματα, σύμφωνα με έκθεση της BDEW. Η αρχή που πρέπει να ισχύει και εδώ, σύμφωνα με τη γερμανική βιομηχανία ύδρευσης, είναι η εξής: Πρόληψη πριν από τη ρύπανση των υδάτινων σωμάτων.

«Η οδηγία για τα αστικά λύματα έθεσε τα θεμέλια για την εισαγωγή της ευθύνης του παραγωγού και συνεπώς την εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” στη διαχείριση των λυμάτων. Λόγω της αυξανόμενης μόλυνσης των πόρων πόσιμου νερού με PFAS (Υπερ- και Πολυφθοροαλκυλικές Ουσίες), αλλά και άλλα ιχνοστοιχεία, η ευθύνη του παραγωγού πρέπει να εισαχθεί και στον τομέα της παροχής πόσιμου νερού. Το αυξανόμενο κόστος, για παράδειγμα λόγω των υψηλότερων απαιτήσεων για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, δεν πρέπει να μετακυλίεται στον πληθυσμό».

Υπάρχει επίσης ακόμη ανάγκη για δράση για τη μείωση των εισροών νιτρικών στα υπόγεια ύδατα: «Η οδηγία της ΕΕ για τα νιτρικά πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη. Μια γεωργική πολιτική που είναι συμβατή με τα υδάτινα σώματα δεν είναι συμβατή με την άμβλυνση των απαιτήσεων για τα λιπάσματα», λέει ο Βέϊγιαντ.

Οι συστάσεις της BDEW

  1. Εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού
  2. Η απαγόρευση των PFAS ( (Υπερ- και Πολυφθοροαλκυλικές Ουσίες) να είναι ρεαλιστική και δίκαιη για τους ρυπαίνοντες.
  3. Να προωθηθεί μια βιώσιμη γεωργική πολιτική.
  4. Εξασφάλιση προτεραιότητας για την προμήθεια πόσιμου νερού
  5. Προσαρμογή των υποδομών στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
  6. Ολιστική θεώρηση της ασφάλειας εφοδιασμού
  7. Προώθηση της ανακύκλωσης του φωσφόρου από τη λυματολάσπη
  8. Επαναταξινόμηση του αερίου των λυμάτων ως ανανεώσιμη ενέργεια
  9. Επικαιροποίηση της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα
  10. Λιγότερη γραφειοκρατία στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας
  11. Να εξεταστεί η προστασία των υπόγειων υδάτων στη στρατηγική διαχείρισης του άνθρακα

Διαβάστε ακόμη