Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει σκληρή στάση έναντι των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, ξεκινώντας μια σειρά ερευνών για διάφορα κινεζικά προϊόντα και πρακτικές. Η ΕΕ ανησυχεί ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παραμόρφωση της αγοράς που προκαλούνται από τις κινεζικές επιδοτήσεις βλάπτουν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Ένας τομέας εστίασης είναι ο χάλυβας. Η ΕΕ διερευνά τις επιμεταλλωμένες πλάκες χάλυβα με κασσίτερο από την Κίνα, μετά από καταγγελία ευρωπαϊκού ομίλου χαλυβουργίας. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινό δασμό στα κινεζικά προϊόντα χάλυβα μέσα σε 7-8 μήνες.

Ένα άλλο προϊόν που βρίσκεται στο στόχαστρο είναι το παρκέ. Η ΕΕ εξετάζει τις εισαγωγές συναρμολογούμενων πάνελ δαπέδου από ξύλο από την Κίνα, εξαιρουμένων των πάνελ μπαμπού. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά από καταγγελία ευρωπαϊκού ομίλου του κλάδου.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης πρακτικές που σχετίζονται με τα ιατρικά μηχανήματα. Έχουν ξεκινήσει έρευνα που αφορά ειδικά τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα χειρίζεται τις δημόσιες προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα στο πλαίσιο ενός νέου ευρωπαϊκού μέσου που αποσκοπεί στην αποτροπή των χωρών από το να ευνοούν τους εγχώριους προμηθευτές. Εάν η ΕΕ διαπιστώσει ότι η Κίνα περιορίζει άδικα την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών, θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα κινεζικών εταιρειών ιατρικών μηχανημάτων να υποβάλλουν προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς της ΕΕ.

Επιπλέον, οι Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών βρίσκονται υπό έλεγχο. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ διερευνά τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν κινεζικές εταιρείες ανεμογεννητριών που συμμετέχουν σε έργα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κίνα έχει επικρίνει την έρευνα αυτή ως διακριματική.
Η ΕΕ είχε προηγουμένως διερευνήσει πιθανά οφέλη επιδοτήσεων για κινεζικές εταιρείες που υπέβαλαν προσφορά για έργο φωτοβολταϊκού πάρκου στη Ρουμανία. Ωστόσο, η έρευνα αυτή έκλεισε αφού οι κινεζικές εταιρείες αποσύρθηκαν από τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν έναν ακόμη τομέα ανησυχίας. Η ΕΕ διερευνά πιθανές αθέμιτες επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που εξάγονται στην ΕΕ. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Η Κίνα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστηρίζει ότι η έρευνα είναι μεροληπτική εις βάρος τους.

Οι έρευνες αυτές υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές. Η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ένα δίκαιο ανταγωνιστικό πεδίο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ η Κίνα θεωρεί τις εν λόγω έρευνες ως προστατευτικά μέτρα που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του ανταγωνισμού της.

Διαβάστε ακόμη