Το Calpers, το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο συντάξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιεί σημαντική επένδυση σε πράσινες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, το Ταμείο θα διαθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα έξι χρόνια σε ιδιωτικές αγορές εστιάζοντας σε λύσεις για το κλίμα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις του είδους της από ένα μεγάλο ταμείο. Το Calpers εξετάζει συγκεκριμένα τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα ακίνητα και τις υποδομές στην Ασία και την Ευρώπη για αυτές τις επενδύσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυτή η δέσμευση αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου του Calpers να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό χαμηλών εκπομπών άνθρακα που διαθέτει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Το Calpers ανακοίνωσε αυτό το σχέδιο πέρυσι, με στόχο την επένδυση επιπλέον 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάνω από τα μισά από αυτά τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές αγορές.

Το Calpers πιστεύει ότι αυτή η επένδυση δεν θα ωφελήσει μόνο το περιβάλλον αλλά θα αποφέρει και καλό αποτέλεσμα. Βλέπουν τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια ως μια σημαντική οικονομική ευκαιρία. Ένα πρόσθετο όφελος θα είναι η μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα του χαρτοφυλακίου του Calpers.

Η απόφαση του Calpers έρχεται σε μια εποχή που πολλές χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους μετάβασης σε μια πιο καθαρή οικονομία. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν κίνητρα για επενδύσεις στο κλίμα.

Το Calpers σχεδιάζει να κατευθύνει τις επενδύσεις του σε διάφορους τομείς. Θα αναζητήσουν ευκαιρίες σε πράσινα κτίρια, ανανεώσιμες υποδομές και εταιρείες που υποστηρίζουν τον τομέα της καθαρής ενέργειας. Επίσης, θα επικεντρωθούν στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, αν και αναγνωρίζουν ότι ο αριθμός των κατάλληλων αγορών μπορεί να είναι περιορισμένος.

Ενώ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις στις ΗΠΑ, το Calpers υποστηρίζει ότι θα λάβει αποφάσεις με βάση το πού βλέπει τις μεγαλύτερες πιθανές αποδόσεις. Σχεδιάζουν να συνεργαστούν με διάφορους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τόσο με καθιερωμένες όσο και με μικρότερες εταιρείες, για να βρουν τις καλύτερες συμφωνίες.

Αυτή η ανακοίνωση του Calpers ακολουθεί την απόφασή τους νωρίτερα φέτος να αυξήσουν τη συνολική τους κατανομή σε ιδιωτικές αγορές από 33% σε 40% των συνολικών τους αποθεμάτων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση είναι ξεχωριστή από το σχέδιο κλιματικών επενδύσεων των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη