Η Anglo American, μια παγκόσμια μεταλλευτική εταιρεία, έχει εφαρμόσει ένα παγκόσμιο πάγωμα προσλήψεων, καθώς υφίσταται μια στρατηγική στροφή για να επικεντρωθεί στον χαλκό, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση αυτή συμπίπτει με την προσφορά εξαγοράς της BHP ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία η Anglo έχει απορρίψει σταθερά.

Η Anglo αναδιαρθρώνει την επιχείρησή της ώστε να δώσει προτεραιότητα στον χαλκό, ενώ παράλληλα διερευνά την απόσχιση ή την πώληση των λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων της, όπως ο άνθρακας, το νικέλιο, τα διαμάντια και η πλατίνα. Το πάγωμα των προσλήψεων αφορά όλους τους μόνιμους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους που δεν εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε όλα τα τμήματα, με εξαιρέσεις για κρίσιμους ρόλους και υφιστάμενες προσφορές θέσεων εργασίας.

Η στρατηγική αυτή κίνηση έρχεται εν μέσω της πίεσης που ασκεί η BHP για την προθεσμία της 22ας Μαΐου για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να καταστήσει την Anglo πιο ελκυστικό στόχο για άλλους δυνητικούς αγοραστές, όπως η Rio Tinto. Η BHP επιδιώκει να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους με τη συγχώνευση δραστηριοτήτων, ιδίως σε τομείς όπως ο μεταλλουργικός άνθρακας και η εξόρυξη χαλκού στη Λατινική Αμερική.

Το αυστραλιανό συνδικάτο εξόρυξης και ενέργειας είναι κατανοητό ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας εν μέσω αυτής της αναταραχής στον κλάδο. Επιπλέον, η τιμή της μετοχής της Anglo παραμένει κάτω από την τελευταία προσφορά της BHP, αντανακλώντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Το πάγωμα των προσλήψεων της Anglo American αντανακλά μια πολυδιάστατη στρατηγική: εξορθολογισμός των λειτουργιών, ενίσχυση της αξίας των μετόχων και δυνητική προσέλκυση εναλλακτικών μνηστήρων ως απάντηση στην προσφορά εξαγοράς της BHP. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς η Anglo θα πλοηγείται σε αυτή την πολύπλοκη κατάσταση, με τις εργασιακές ανησυχίες και το κλίμα των επενδυτών να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε ακόμη