Η Ουγγαρία και η Σερβία βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας-ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News. Η συνεργασία αυτή, η οποία διευκολύνεται από τον περιφερειακό διαχειριστή ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας Adex Group, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση και να ανοίξει το δρόμο για στενότερους δεσμούς με την αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διασύνδεση αναμένεται να είναι η πρώτη του είδους της μεταξύ ενός μέλους της ΕΕ και μιας χώρας της Ενεργειακής Κοινότητας. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές ολοκληρώσεις μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Η ολοκλήρωση αυτή όχι μόνο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τον ανταγωνισμό στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και θα απαλλάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από τους δασμούς εισαγωγής άνθρακα που επιβάλλει η ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις. Η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστά αναγκαία την προσαρμογή των μηχανισμών εμπορίας ώστε να αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες αυτής της πηγής ενέργειας. Επιπλέον, η άνοδος της αλγοριθμικής διαπραγμάτευσης απαιτεί ισχυρή τεχνολογική υποδομή και κανονισμούς για τη διασφάλιση δίκαιων λειτουργιών της αγοράς. Επιπλέον, η επιτυχής διασύνδεση εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων και την ευθυγράμμιση των πολιτικών και των κανονισμών στις συμμετέχουσες χώρες.

Ο Όμιλος Adex βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας την εμπειρία του για να εξασφαλίσει μια ομαλή διαδικασία διασύνδεσης. Πέρα από τη συνεργασία Ουγγαρίας-Σερβίας, ο όμιλος σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία στις δικές τους προσπάθειες διασυνδέσεων.

Συνολικά, η επικείμενη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για στενότερη συνεργασία με την αγορά ενέργειας της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη