Οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, αποσυνδέουν με ταχείς ρυθμούς τα ηλεκτρικά τους δίκτυα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Στόχος τους είναι να συγχρονιστούν πλήρως με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2025, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv. Αυτή η ώθηση για ενεργειακή ανεξαρτησία αποτελεί άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις επιθέσεις της στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Ιστορικά, οι Βαλτικές δημοκρατίες εξαρτώνται από το δίκτυο IPS/UPS της σοβιετικής εποχής που διαχειρίζεται η Ρωσία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στο δίκτυο CEN της ΕΕ πριν από δεκαετίες, οι χώρες της Βαλτικής παρέμειναν απομονωμένες. Ενώ υπήρχαν σχέδια για συγχρονισμό με την ΕΕ, η επιθετικότητα της Ρωσίας το κατέστησε επείγουσα προτεραιότητα.
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας επιφέρει πολλά οφέλη για τις χώρες της Βαλτικής, καθώς θα αποκτήσουν αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία, πλήρη έλεγχο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ενσωμάτωση στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Το έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του με σημαντική υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία έχει επενδύσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέουν τις χώρες της Βαλτικής με τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία έχουν ήδη κατασκευαστεί. Επιπλέον, εγκαθίσταται τεχνικός εξοπλισμός για τη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου.
Ενώ η Λιθουανία δοκίμασε με επιτυχία τη λειτουργία της αυτόνομης λειτουργίας και θα μπορούσε ενδεχομένως να συγχρονιστεί με το δίκτυο της ΕΕ νωρίτερα, η Εσθονία και η Λετονία χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Και οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει να συγχρονιστούν από κοινού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος συγχρονισμός έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, αν και ολοκληρώθηκε γρήγορα μετά την εισβολή, βασίστηκε σε προηγούμενες τεχνικές εργασίες ετών.
Οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονται στα τελικά στάδια της αποσύνδεσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας και της ένταξής τους στο δίκτυο της ΕΕ. Η κίνηση αυτή ενισχύει την ενεργειακή τους ασφάλεια και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.
Διαβάστε ακόμη