Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του στο Έσσεν, ο διευθύνων σύμβουλος της E.on, Λέοναρντ Μπίρνμπαουμ (Leonhard Birnbaum), είπε την κεντρική φράση που είναι πιθανό να χαρακτηρίσει την αντίληψη του κοινού για την Eon τα επόμενα χρόνια: «Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται μια νέα αφήγηση».

Ο Μπίρνμπαουμ αναφέρθηκε σε μελέτη του Ιδρύματος E.on, σύμφωνα με την οποία η αποδοχή της ενεργειακής μετάβασης και της προστασίας του κλίματος μειώνεται στη Γερμανία. Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι σε δέκα χρόνια θα ζουν χειρότερα από ότι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται στενά με τις ευκαιρίες, αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η E.on.

Εξάλλου, αυτό που πρόσφατα ανέβασε τον πληθωρισμό, μείωσε τους προϋπολογισμούς των ανθρώπων και προκάλεσε την κατάρρευση της παραγωγής των επιχειρήσεων είναι οι τιμές της ενέργειας.

Όσο πιο ακριβή είναι η ενέργεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια του πληθυσμού, τόσο πιο αδύναμη είναι η οικονομία και τόσο πιο δύσπιστοι είναι οι άνθρωποι απέναντι στην ενεργειακή μετάβαση.

Συνεπώς, η E.on βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Διότι ακριβώς όταν οι πελάτες πληρώνουν υψηλές τιμές, η εταιρεία με έδρα το Έσσεν κερδίζει πολλά χρήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν έξυπνη στρατηγική για την E.on να συνεχίσει απλώς να αυξάνει τα τιμολόγια ενέργειας και τα τέλη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η E.on δεν μπορεί να διαμορφώσει το έργο της ενεργειακής μετάβασης του αιώνα χωρίς να έχει την πλειοψηφία των ανθρώπων στο πλευρό της, λέει ο Μπίρνμπαουμ.

Η πρόταση είναι κάτι περισσότερο από μια κενή φράση. Η E.on δεν εξαρτάται μόνο από τους πελάτες που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από τον όμιλο και τις θυγατρικές του. Η μεγάλη υπόσχεση ανάπτυξης της Eon βασίζεται στη μαζική επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπεται από το κράτος για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, σημειώνει η Handelsblatt.

Αυτό περιλαμβάνει εκατομμύρια ανθρώπους που θα μεταπηδήσουν από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από τη θέρμανση με φυσικό αέριο στις αντλίες θερμότητας και από τα συμβατικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας στη μερική αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά. Με αυτόν τον τρόπο η Eon επωφελείται από μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση.

Οι μέτοχοι φαίνεται προς το παρόν να πείθονται από αυτό το όραμα για το μέλλον. Οι αναλυτές, από την άλλη πλευρά, θεωρούν την επιχειρηματική δραστηριότητα της E.on σταθερή, αλλά είναι επιφυλακτικοί για τις τεράστιες επενδύσεις που σχεδιάζει η E.on τα επόμενα χρόνια – και το κόστος που έχει αυτό για την εταιρεία και την κοινωνία. Τα βασικά μεγέθη του προηγούμενου οικονομικού έτους δείχνουν πού βρίσκονται οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι.

1. Tα σημαντικότερα βασικά στοιχεία από το 2023

Η E.on υπερέβη τον στόχο της για τα κέρδη της κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,4 δισ. ευρώ. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από την πρόβλεψη για 8,6 έως 8,8 δισ. ευρώ και επίσης 16% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα είναι επίσης υψηλά. Είναι 3,1 δισ. ευρώ, επίσης πάνω από την πρόβλεψη των 2,9 δισ. ευρώ και 12% πάνω από το ποσό του προηγούμενου έτους.

Κατά την παρουσίαση των επιχειρηματικών στοιχείων, ο CFO της E.on, Mαρκ Σπίκερ (Marc Spieker), ανέφερε «υψηλότερες επενδύσεις στην αναπτυσσόμενη υποδομή δικτύου μας» και «την περαιτέρω σταθεροποίηση του επιπέδου τιμών στις αγορές χονδρικής» για την ενέργεια ως λόγους για το ισχυρό αποτέλεσμα, εκτός από ορισμένες μεμονωμένες επιπτώσεις.

Έτσι, η E.on καταγράφει αύξηση κερδών στους δύο βασικούς επιχειρηματικούς τομείς της, οι οποίοι θα εξεταστούν λεπτομερέστερα σε περαιτέρω ενότητες κειμένου.

Εκτός από τα καλά αποτελέσματα, είναι αξιοσημείωτο ότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο Γκίντο Χόιμαν (Guido Hoymann), αναλυτής της Metzler Bank, επισημαίνει ότι αυτό το βασικό ποσοστό ήταν εξαιρετικά ισχυρό το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, το καθαρό κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή το μέρος των περιουσιακών στοιχείων που καταναλώνεται γρήγορα ή υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Η ίδια η E.on αναφέρεται επίσης σε αυτό. Για παράδειγμα, το 2022, πολλοί πελάτες με φωτοβολταϊκά στις στέγες τους τροφοδοτήθηκαν με μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των πολλών ωρών ηλιοφάνειας. Ωστόσο, ορισμένες από τις πλήρεις πληρωμές αποδοχών για αυτό δεν καταβλήθηκαν μέχρι το 2023.

Ένας άλλος βασικός αριθμός μπορεί να μην ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά, αλλά επικρίνεται από αρκετούς αναλυτές: ο συντελεστής χρέους της E.on 4. Δείχνει την αναλογία μεταξύ χρέους και EBITDA. Όσο χαμηλότερη είναι αυτή η αναλογία, τόσο πιο σίγουροι μπορεί να είναι οι πιστωτές ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Η ίδια η E.on φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με τον παράγοντα χρέους της. Ο CFO Σπίκερ δήλωσε πως «παρά το ελαφρώς υψηλότερο οικονομικό καθαρό χρέος, ο δείκτης μόχλευσης στο τέλος του έτους ήταν άνετα 4,0 – πολύ κάτω από το όριο του 5,0». Αλλά ο παράγοντας χρέος αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά.

2. Ο παράγοντας «χρέος»

Η E.on θέτει στον εαυτό της μέγιστη αναλογία χρέους 5. Αυτό είναι αποδεκτό για τους οίκους αξιολόγησης: Η S&P Global αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την E.on σε BBB+ τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ο αναλυτής Χόιμαν προειδοποιεί: «Η ανάπτυξη της E.on προκύπτει λιγότερο από οικονομίες κλίμακας, αλλά πάντα απαιτεί πολύ υψηλές επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Έρκαν Άισισεκ (Erkan Aycicek) της τοπικής τράπεζας της Βάδης Βυτεμβέργης (LBBW), ο συντελεστής χρέους E.on είναι μόνο εν μέρει συγκρίσιμος με αυτόν άλλων εταιρειών. Άλλες μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν μερικές φορές μια πιο ποικιλόμορφη επιχείρηση. Παρ ‘όλα αυτά, σύμφωνα με τον Άισισεκ, είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές χρέους της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Iberdrola και της ιταλικής αντίστοιχης Enel, για παράδειγμα, είναι χαμηλότεροι.

3. Μεγάλα επενδυτικά σχέδια στην E.on

Το χρέος που αναλαμβάνει η E.on εξυπηρετεί τον σκοπό της αύξησης των υψηλών επενδύσεων που σχεδιάζει ο όμιλος για τα επόμενα χρόνια.

Η E.on διορθώνει σταθερά το στοχευμένο ύψος προς τα πάνω. Από τις αρχές του 2021, η εταιρεία έχει αυξήσει τα επενδυτικά της σχέδια για την επόμενη πενταετία από περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ τότε σε 27 και στη συνέχεια σε 33 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Μάρτιο, η Eon ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις της σε 42 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2024 και 2028. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια.
Ο CFO Σπίκερ δήλωσε πως «οι ευκαιρίες ανάπτυξης για όλες τις επιχειρηματικές μας μονάδες είναι τεράστιες». Η E.on θέλει να επενδύσει το 70% του προγραμματισμένου ποσού στη Γερμανία, 34 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν στα δίκτυα, πέντε δισεκατομμύρια σε λύσεις ενεργειακών υποδομών για τη βιομηχανία, τις πόλεις και τους δήμους και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

4. Ελκυστικές υποσχέσεις για το μέλλον

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις της E.on συνοδεύονται από ανάπτυξη – όχι άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, η E.on αναμένει προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 8,8 έως 9,0 δισ. ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχούσε μόνο χονδρικά στο αποτέλεσμα από το 2023.

Ωστόσο, η E.on προβλέπει ήδη στοιχεία για το 2028: Κατά το έτος αυτό, ο όμιλος στοχεύει να επιτύχει προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα άνω των έντεκα δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη ανά μετοχή περίπου 1,25 ευρώ.

Το μέρισμα είναι πιθανό να εξελιχθεί αντίστοιχα θετικά. Για το 2023, η Εκτελεστική Επιτροπή και το Εποπτικό Συμβούλιο πρότειναν μέρισμα 53 σεντ ανά μετοχή. Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση μερίσματος. Στόχος της Eon είναι να αυξήσει το μέρισμα έως και 5% ετησίως έως το 2028.

Η άποψη για το 2028 θα ήταν πιθανώς άτυπη για τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες. Το γεγονός ότι η E.on κάνει προβλέψεις με τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα οφείλεται στο ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου.

5. Επιχείρηση στερεάς ηλεκτρικής ενέργειας

Η E.on είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Γερμανίας. Οι γραμμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας συνεισέφεραν 6,6 δισ. ευρώ στο προσαρμοσμένο EBITDA κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ή το 70% του συνόλου.

Τα επόμενα χρόνια, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μια γιγαντιαία αναπτυσσόμενη επιχείρηση: θα πρέπει να επεκταθούν μαζικά προκειμένου να υλοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας και όλο και περισσότεροι τροφοδότες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Η επιχείρηση δικτύου είναι ειδική και εύκολη στον προγραμματισμό επειδή ρυθμίζεται από το κράτος: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ρυθμίζει πόσα χρήματα επιτρέπεται να κερδίζουν η Eon και άλλοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων με την υποδομή τους. Καθορίζει το λεγόμενο επιτόκιο ιδίων κεφαλαίων (επίσης γνωστό ως επιτόκιο μετοχών). Αυτό καθορίζει την απόδοση που επιτρέπεται στις εταιρείες να παράγουν με το επενδεδυμένο κεφάλαιό τους.

Το επιτόκιο ιδίων κεφαλαίων για τα υπάρχοντα δίκτυα είναι 5,07%, το οποίο είναι πολύ χαμηλό κατά την άποψη της E.on. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι στο τρέχον περιβάλλον επιτοκίων, οι επενδυτές έχουν πάρα πολλές εναλλακτικές λύσεις με εξίσου υψηλές αποδόσεις.

Για τα δίκτυα που κατασκευάζει πρόσφατα η E.on, ωστόσο, το επιτόκιο μετοχών ήταν 7,09% από την αρχή του έτους. Επομένως, τα νέα δίκτυα αξίζουν τον κόπο για την E.on. Στο τέλος, ωστόσο, οι τόκοι αγοράς καταβάλλονται από τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας: Μέρος του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας τους καταλογίζεται από τέλη δικτύου που ρέουν σε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων όπως η E.on.

6. Κέρδη από τις διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός από την επιχείρηση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Eon έχει έναν δεύτερο σημαντικό τομέα: λύσεις πελατών. Εδώ, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 65% σε ετήσια βάση στα 2,8 δισ. ευρώ.

Η πηγή κέρδους ήταν η πτώση των τιμών της ενέργειας: η Eon ήταν και πάλι σε θέση να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο φθηνά στη χονδρική αγορά. Ωστόσο, πολλοί από τους πελάτες εξακολουθούν να έχουν ακριβά τιμολόγια από την εποχή που η ενέργεια ήταν ακριβή. Ο αναλυτής Χόιμαν λέει σχετικά με αυτό: «Η E.on κέρδισε πρόσφατα καλά από τα περιθώρια μεταξύ της αγοράς ενέργειας και των πωλήσεων ενέργειας».

Οι πελάτες ένιωσαν τα αποτελέσματα. Κατά την παρουσίαση των επιχειρηματικών στοιχείων, ο διευθύνων σύμβουλος της E.on, Μπίρνμπαουμ, δήλωσε ότι η ικανοποίηση των πελατών στην E.on αυξήθηκε κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, η τρέχουσα ετήσια έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2023, οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρέασαν την οικονομική προσιτότητα των σημαντικά αυξημένων λογαριασμών ενέργειας από τους πελάτες. Επιπλέον, υπήρξε αυξημένος αριθμός αγωγών σχετικά με προσαρμογές τιμών.

Η E.on αναφέρεται εδώ στις ιστορικά υψηλές τιμές στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, μπορεί να υποτεθεί ότι οι υψηλές τιμές λόγω μελλοντικών επενδύσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα προβλήματα.

Το ασυνήθιστο επιχειρηματικό μοντέλο των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων προσφέρει στους μετόχους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το ερώτημα είναι ποιοι στόχοι επιδιώκουν οι επενδυτές. Ο αναλυτής Άισεκ λέει πως «η επιχείρηση δικτύου είναι μερικές φορές ίσως λίγο βαρετή. Δεν υπόκειται σε τόσο έντονες διακυμάνσεις όπως, για παράδειγμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην RWE. Αλλά έχετε ένα υψηλό επίπεδο σταθερότητας και ασφάλειας σχεδιασμού».

Διαβάστε ακόμη