Μια νέα τροποποίηση των κανονισμών ορυχείων στην Τουρκία επιτρέπει την εξαγωγή φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το πρόσφατα ανακαλυφθέν κοίτασμα φυσικού αερίου της Σακαρυάς. Αυτή η τροποποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες εξαγωγές φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες και την Ευρώπη, σύμφωνα με το AA.energy.

Ο Σοχμπέτ Καρπούζ, διευθυντής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Οργανισμό Μεσογείου για την Ενέργεια και το Κλίμα (OMEC), συμβούλευσε την Τουρκία να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία για να γίνει ενεργός συμμετέχων στο εμπόριο LNG. Για να το πετύχει αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει μια εγκατάσταση εξαγωγής LNG, η οποία θα απαιτούσε ξένες επενδύσεις και συνεργασία.

Ο Καρπούζ αναγνωρίζει ότι η κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης θα χρειαστεί αρκετά χρόνια και μπορεί να μην είναι βιώσιμη επιλογή βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο νέος κανονισμός επιτρέπει στην Τουρκία να επανεξάγει LNG που εισάγει, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πιο άμεση επιλογή.

Υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών φυσικού αερίου από την Τουρκία. Το ποσό του εξαγόμενου αερίου θα εξαρτηθεί από την εγχώρια κατανάλωση της Τουρκίας και την παραγωγή φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG είναι αβέβαιη και ορισμένοι αναλυτές αποτρέπουν την κατασκευή δαπανηρών τερματικών υγροποίησης LNG.

Η Ana Maria Jaller-Makarewicz, αναλύτρια ενέργειας, προτείνει η Τουρκία να μπορούσε να εξαγάγει LNG μέσω των τερματικών LNG της Βουλγαρίας, τα οποία είναι υποεκμεταλλευμένα. Ωστόσο, προειδοποιεί κατά της κατασκευής νέων τερματικών σταθμών λόγω της αβέβαιης ευρωπαϊκής ζήτησης.

Ο Tom Marzec-Manser, ένας άλλος αναλυτής ενέργειας, προτείνει η Τουρκία να μπορούσε να στείλει περίσσεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών αντί να το μετατρέψει σε LNG για αποστολή.
Συνολικά, ο νέος κανονισμός δημιουργεί ευκαιρίες για την Τουρκία να εξαγάγει φυσικό αέριο και να συμμετάσχει στο εμπόριο LNG. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις και αβεβαιότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από σημαντικές επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη