Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ), ο κορυφαίος πολυμερής δανειστής της ηπείρου, ανακοίνωσε μια σημαντική δέσμευση για την προώθηση «καθαρής» μαγειρικής στην Αφρική. Σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την καθαρή μαγειρική που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της ΑΤΑ, Akinwumi Adesina, δεσμεύτηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσό, το 20% των ετήσιων δαπανών της τράπεζας για ενέργεια, που διατίθεται για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Επί του παρόντος, εκατομμύρια Αφρικανοί βασίζονται σε φωτιές ή σε στοιχειώδεις σόμπες με κάρβουνο και ξύλα για μαγείρεμα. Αυτή η παραδοσιακή πρακτική έχει καταστροφικές συνέπειες. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά το κόστος της αδράνειας στην Υποσαχάρια Αφρική στα 330 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω των επιπτώσεων στην υγεία και το κλίμα. Επιπλέον, το μαγείρεμα με αυτές τις μεθόδους συμβάλλει σε περίπου 600.000 θανάτους στην Αφρική κάθε χρόνο, ενώ επιταχύνει επίσης την αποψίλωση των δασών και αυξάνει τις εκπομπές άνθρακα.
Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη μετάβαση σε τεχνολογίες καθαρής μαγειρικής στην Ασία, η Αφρική έχει μείνει πίσω. Η πρωτοβουλία της ΑΤΑ, μαζί με τις πρόσθετες δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων Αφρικανών.

Την ανακοίνωση του Adesina ακολούθησαν πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις από άλλους παγκόσμιους ηγέτες. Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Jonas Gahr Store δεσμεύτηκε 50 εκατομμύρια δολάρια στην πρωτοβουλία, ενώ ο Marcos Sefcovic, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαίωσε συνεισφορά 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Αυτές οι αρχικές δεσμεύσεις θέτουν τα θεμέλια για μια ευρύτερη προσπάθεια. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, αναμένει πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις από κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδρύματα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Ο στόχος είναι να φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή τεχνολογιών και καυσίμων καθαρής μαγειρικής σε όλη την Αφρική.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Σύλλογος Υγραερίου (LPG) ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που επικεντρώνεται στην προώθηση της πρόσβασης στο υγραέριο (LPG) για μαγείρεμα στην Αφρική. Αυτή η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες ενέργειας Equinor ASA και TotalEnergies SE, στοχεύει να αναπτύξει ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP29.

Διαβάστε ακόμη