Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στοχεύσει με κυρώσεις τον επικερδή τομέα του φυσικού αερίου της Ρωσίας αντιμετωπίζει την αντίθεση της Ουγγαρίας. Ενώ άλλα κράτη μέλη ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση, η Ουγγαρία εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις, φοβούμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και είναι εδώ και καιρό κατά των κυρώσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αγορά ενέργειας. Παρά τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η Ουγγαρία αύξησε ακόμη και τις αγορές φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, έδειξαν πρόσφατα δειλά δειλά την υποστήριξή τους στις κυρώσεις για το LNG, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιούνται. Επιπλέον, οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια πιο σταθερή παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να παρέχει στην ΕΕ περισσότερα περιθώρια να επιβάλει περιορισμούς χωρίς να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Ωστόσο, η Ουγγαρία εξακολουθεί να ανησυχεί για την πιθανή αστάθεια των τιμών, ιδίως στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τέτοια μέτρα. Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας όχι μόνο θα πλήξουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και θα διακινδυνεύσουν διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Θεωρεί ότι ο αδιάλειπτος ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία είναι απαραίτητος για την εθνική τους ασφάλεια, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πολιτικές εκτιμήσεις.

Διαβάστε ακόμη