Η Ουκρανία σχεδιάζει εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ρεκόρ από πέντε ευρωπαϊκές χώρες τη Δευτέρα, αφού ανέφερε σημαντικές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές από τα ρωσικά χτυπήματα, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν στις 19.484 μεγαβατώρες (Mwh), ξεπερνώντας το ρεκόρ των 18.649 Mwh στα τέλη Μαρτίου μετά το πρώτο κύμα ρωσικών επιθέσεων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.

«Το ηλεκτρικό σύστημα αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας», δήλωσε ο εθνικός διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι μεγάλης κλίμακας ζημιές στους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο πριν από την επίθεση».

Το υπουργείο ανέφερε ότι, με τη χώρα να αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα στο σύστημα, σχεδιάζει να εισάγει ρεύμα από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία τη Δευτέρα.

Ο διαχειριστής του δικτύου ανέφερε ότι έχει ήδη παρασχεθεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι απόψε το βράδυ αναμένεται να γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η συνδυασμένη επίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, αυξάνοντας την πίεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας έχουν ενταθεί από τον Μάρτιο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει ζημιές στον τομέα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλούσενκο.

Οι θερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς ενέργειας υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος των επιθέσεων, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου του 80% της δυναμικότητας παραγωγής θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας και την αύξηση της εξάρτησης από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν περίπου το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: