Η Gazprom, μια άλλοτε εξαιρετικά κερδοφόρα ρωσική εταιρεία, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της μείωσης των ευρωπαϊκών πωλήσεων φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τις κυρώσεις. Οι αγώνες της εταιρείας είναι πιθανό να συνεχιστούν καθώς η Κίνα, την οποία η Ρωσία θεωρεί ως αγορά αντικατάστασης, προσφέρει λιγότερο κερδοφόρες πωλήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η εξάρτηση της Gazprom από την Ευρώπη ως τον κύριο πελάτη της έφτασε στο τέλος της το 2022, με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο να μειώνονται σημαντικά από την κορυφή των 200 δισ. κυβικών μέτρων το 2018 σε μόλις 28 δισ. κυβικά μέτρα το 2023. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από αυτή την πτώση, μαζί με τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream που διέκοψαν τη ροή του φυσικού αερίου.

Σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα, η Ρωσία στρέφει το βλέμμα της στην Κίνα. Αγωγοί όπως ο Power of Siberia κατασκευάζονται για να διευκολύνουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα, αλλά η χωρητικότητά τους είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο πωλήσεων που είχε η Gazprom στην Ευρώπη.

Ακόμη και αν κατασκευαστούν αυτοί οι αγωγοί, η πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα δεν είναι τόσο κερδοφόρα. Τα έσοδα της Gazprom ανά μονάδα φυσικού αερίου που πωλείται στην Κίνα είναι λιγότερα από τα μισά από ό,τι ήταν στην Ευρώπη και οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να πέφτουν για τη Ρωσία.

Τα έσοδα της Gazprom από την επιχείρηση φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί στο μισό το 2023. Αν και η στροφή σε νέα προϊόντα όπως η αμμωνία μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα, είναι μια αργή διαδικασία. Το μέλλον του Power of Siberia 2 είναι επίσης αβέβαιο λόγω της παραγωγής φυσικού αερίου από την Κίνα.

Η Gazprom ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανακτήσει πλήρως την ευρωπαϊκή της δραστηριότητα. Ενώ η Κίνα αποτελεί μια εναλλακτική αγορά, έχει σημαντικό κόστος. Η εταιρεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια περίοδο δυνητικά χαμηλότερων κερδών και ένα αβέβαιο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: