Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο είναι πιθανό να επαναλάβει την παραγωγή φέτος, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εκτός λειτουργίας, στο πλαίσιο της αναβίωσης της τεχνολογίας που θα συμβάλει στην ελάφρυνση του ιαπωνικού κόστους ενέργειας, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η Tokyo Electric Power Co. θα ξεκινήσει την παραγωγή από τη μονάδα Νο 7 της εγκατάστασης Kashiwazaki Kariwa τον Οκτώβριο σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, ανέφεραν οι αναλυτές του BNEF, μεταξύ των οποίων οι Mariko O’Neil και Yumi Kim, στην εναρκτήρια έκθεση του ερευνητικού ομίλου για την αγορά ενέργειας της Ιαπωνίας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Θα είναι η πρώτη φορά που η Tepco θα λειτουργήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μετά την τήξη στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα Ντάι-Ιτσι το 2011, η οποία οδήγησε την Ιαπωνία να σταματήσει όλη την ατομική της παραγωγή.

Η Ιαπωνία επεδίωξε να επιταχύνει την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων για να μειώσει το κόστος της ενέργειας, να εξασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Tepco κέρδισε τον περασμένο μήνα την έγκριση να φορτώσει καύσιμα στον αντιδραστήρα στο νομό Νιιγκάτα και η κυβέρνηση προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους να χορηγήσουν τις απαραίτητες άδειες για την επανεκκίνησή του.

Ο σταθμός Kashiwazaki Kariwa διαθέτει επτά μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 8 γιγαβάτ. Η επανεκκίνηση του Νο. 7 αποτελεί μέρος μιας σειράς που θα φέρει πέντε αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα σε λειτουργία μέχρι το 2025, ένας ρυθμός που θα υπολείπεται ακόμη των κυβερνητικών στόχων για να αποτελεί η πυρηνική ενέργεια περίπου το ένα πέμπτο του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, δήλωσε το BNEF.

«Το τρέχον χρονοδιάγραμμα θα απαιτούσε από την Ιαπωνία να διπλασιάσει σχεδόν την ενεργό πυρηνική της ικανότητα μεταξύ του τέλους του 2025 και του 2030», ανέφεραν οι αναλυτές. «Το έλλειμμα που αφήνουν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επανεκκίνησης της πυρηνικής ενέργειας θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή φυσικού αερίου».

Οι μέσες μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 11% το 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική και η επανεκκίνηση των πυρηνικών και η νέα αιολική και ηλιακή παραγωγή ενισχύουν την προσφορά, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε ακόμη: