Η κινεζική εταιρεία ενέργειας Shanxi International Energy Group υπέγραψε συμφωνία με μια τοπική αυτοδιοίκηση στην Εσωτερική Μογγολία για την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων πράσινων καυσίμων αεροπορίας. Αυτό το φιλόδοξο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας καθαρής εναλλακτικής λύσης έναντι των ορυκτών καυσίμων για αεροπλάνα.

Το έργο, αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 1,48 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), θα βρίσκεται στην περιοχή Jarud Banner της Εσωτερικής Μογγολίας. Θα συνδυάσει την αιολική ενέργεια με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που έχει δεσμευτεί για την παραγωγή e-κεροζίνης, ενός συνθετικού καυσίμου χημικά πανομοιότυπου με το παραδοσιακό καύσιμο για αεροπλάνα αλλά με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Σταδιακή προσέγγιση με αποθήκευση ενέργειας

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 300MW, αρκετό για την παραγωγή 100.000 τόνων πράσινου καυσίμου αεροπορίας ετησίως. Η δεύτερη φάση θα επεκτείνει την αιολική ενέργεια στα 700MW, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή σε 250.000 τόνους.

Και στις δύο φάσεις θα ενσωματωθούν μπαταρίες ροής βαναδίου για να διασφαλιστεί η σταθερή παραγωγή ενέργειας από τους ανεμογεννήτριες, μετριάζοντας τις φυσικές διακυμάνσεις της παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Αναμενόμενα οικονομικά οφέλη

Τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται εντός του έτους. Η τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει σημαντικά οικονομικά οφέλη από το έργο, προβλέποντας ετήσια έσοδα από φόρους ύψους 548 εκατομμυρίων γιεν, προερχόμενα από ετήσια έσοδα πωλήσεων 4,23 δισεκατομμυρίων γιεν.

Συνολικά, αυτό το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των καθαρότερων καυσίμων αεροπορίας στην Κίνα. Αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια και την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, η Shanxi International Energy Group στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τις αεροπορικές μεταφορές.

Διαβάστε ακόμη: