Η καλλιέργεια ρυζιού αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Ενώ υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια λύση για τη μείωση αυτών των εκπομπών – η εναλλακτική άρδευση και αποξήρανση (ΕΑΑ) -, οι αγρότες δεν την έχουν υιοθετήσει λόγω έλλειψης κινήτρων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η νεοφυής επιχείρηση Rize με έδρα τη Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει το πρόβλημα εκπομπών μεθανίου προσφέροντας στους αγρότες ένα πακέτο προσφορών: σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλα εφόδια σε μειωμένη τιμή σε αντάλλαγμα για τη χρήση της ΕΑΑ. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι φθηνότερες εισροές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να υιοθετήσουν νέες πρακτικές.
Η Rize συνεργάζεται με αγρότες στην Ινδονησία και το Βιετνάμ και έχει δει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Πρώιμες δοκιμές δείχνουν μείωση 50% στις εκπομπές μεθανίου χωρίς μείωση της παραγωγής για τους αγρότες, οδηγώντας σε υψηλό ποσοστό διατήρησης των συνεργασιών. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια της με τη πρόσφατη χρηματοδότηση της Σειράς A.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Η κλιμάκωση της ΕΑΑ απαιτεί ακριβή μέτρηση της μείωσης του μεθανίου και η λανθασμένη εφαρμογή μπορεί να βλάψει τις καλλιέργειες. Επιπλέον, οι επιστήμονες εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις όπως το γενετικά τροποποιημένο ρυζάρι.
Η Rize δεν στοχεύει να είναι απλώς μια πλατφόρμα για την ΕΑΑ, αλλά και για άλλες τεχνολογίες και πρακτικές μείωσης του μεθανίου. Η εταιρεία βλέπει επίσης δυνατότητες στην παραμετρική ασφάλιση καιρού για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών. Με την επίτευξη των στόχων της, η Rize ελπίζει να εξαλείψει εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή ισοδύναμων αερίων.