Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα κατατάσσονται ως ένας μόνο από τους κορυφαίους παράγοντες που φέρνουν τα πάνω κάτω στον ασφαλιστικό κλάδο, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.
Οι επιπλοκές με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και η αύξηση των γεωπολιτικών συγκρούσεων βρίσκονται επίσης στον κατάλογο των 10 κορυφαίων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές, σύμφωνα με τους αναλυτές της ομάδας ασφαλιστικών λύσεων της Moody’s Corp. σε έγγραφο με τίτλο «Οι 10 μεγάλοι κίνδυνοι που διαμορφώνουν τις ασφάλειες σήμερα».
Σύμφωνα με τη Moody’s οι ασφαλιστές πρέπει να εξετάσουν τόσα πολλά ερωτήματα. Όπως πώς θα αντεπεξέλθουν οι υποδομές που σχεδιάστηκαν πριν γνωρίζουμε ότι το κλίμα μας θα αλλάξει, κάτω από νέες ακραίες πιέσεις, όπως οι καταρρεύσεις φραγμάτων στη Λιβύη και την Ινδία.
Ένα άλλο ερώτημα, τι θα ακολουθήσει για τους ασφαλιστές ζωής μετά τη μεγάλη παγκόσμια καταστροφή μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει να εμφανιστεί από το 1918/
«Οι κλυδωνισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, η υπερκάλυψη της πανδημίας και ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχουν κλιμακώσει τα οικονομικά ζητήματα που ήταν σε μεγάλο βαθμό καλοήθη σε πολλές χώρες, οδηγώντας τον πληθωρισμό, τους μισθούς και τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, με τους ασφαλιστές να καταφεύγουν σε ένα επιχειρηματικό εγχειρίδιο πληθωρισμού που δεν έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και 20 έως 30 χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.
Ιστορικά, οι ασφαλιστές εξέταζαν τα stress tests από μια «μοναδική οπτική γωνία» και τώρα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια «αυξανόμενη πολυπλοκότητα κινδύνων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Michael Steel, γενικός διευθυντής της Moody’s Insurance Solutions.
Όπως σημειώνεται, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και σε όλες τις περιοχές, καθώς η εξάρτηση του κόσμου από το διαδίκτυο φτάνει σε νέα ύψη, ο κυβερνοχώρος έχει γίνει ένας από τους πιο διαδεδομένους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί, με τη δυνατότητα να σταματήσουν τη λειτουργία τους ανά πάσα στιγμή.
Με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο κινδύνων και διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές, οι οργανισμοί βλέπουν τις άμυνές τους στον κυβερνοχώρο να δοκιμάζονται 24 ώρες το 24ωρο, σε μια μάχη για να κλείσουν τα τρωτά σημεία που προσδοκούν να αξιοποιηθούν από ένα ευρύ φάσμα απειλητικών παραγόντων, από μοναχικούς χάκερ και επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος μέχρι επιτιθέμενους που υποστηρίζονται από το κράτος.
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι πλέον απλά πανταχού παρούσες – ένα καθημερινό φαινόμενο.
Η πρόκληση για τους ασφαλιστές είναι να χρησιμοποιήσουν πλαίσια που να αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον κίνδυνο, καθώς όπως είναι κατανοητό, οι οργανισμοί προσβλέπουν στους ασφαλιστές τους για προστασία από τις χειρότερες υπερβολές και απώλειες από τον κυβερνοκινδύνου, και για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου συνολικά, ώστε να δυσκολέψουν τους εγκληματίες που διαπράττουν αυτές τις επιθέσεις.
Οι ασφαλιστές, σύμφωνα με την Moodys’ παράλληλα με την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων από γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα, έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, αύξηση του κόστους εργασίας και των υλικών για τις κατασκευές και υψηλότερο κόστος επιτοκίου.
Καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται τη συμπίεση του κόστους ζωής, συμβόλαια όπως η ασφάλιση ζωής μπορεί να μην ανανεώνονται ή να ακυρώνονται για εξοικονόμηση χρημάτων, οδηγώντας σε αύξηση των ποσοστών ακυρώσεων. Ο συνυπολογισμός αυτών των ζητημάτων αποτελεί κεντρική πτυχή του επιχειρηματικού σχεδιασμού και η ανάγκη για μεταστροφή ως απάντηση σε κλονισμούς είναι πλέον ο κανόνας.
Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι σύμφωνα με την Moody‘s
- Τα πολλά, πολλά σημεία καμπής της κλιματικής αλλαγής
- Η «όχι και τόσο» ευθεία πορεία προς το καθαρό μηδέν
- Επαναπροσέγγιση των πρωτοφανών οικονομικών σοκ
- Ασταθή νερά μπροστά μας αντί για ομαλή πορεία για τις αλυσίδες εφοδιασμού
- Οι πολυετείς πόλεμοι επανέρχονται στην επιφάνεια
- Οι προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές
- Οι καταρρέουσες υποδομές
- Η ταχεία εξάπλωση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο
- Η επιστροφή των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων
- Δούναι και λαβείν στη μακροζωία και τη θνησιμότητα