Η BP επιστρέφει στον Κόλπο του Μεξικού, μια περιοχή με βεβαρημένο παρελθόν για την εταιρεία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αυτή η ανανεωμένη εστίαση έρχεται παρά τη σκιά της καταστροφής του Deepwater Horizon το 2010, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη υπεράκτια πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον είναι το «Paleogene», ένα γεωλογικό στρώμα που εκτιμάται ότι περιέχει το εντυπωσιακό ποσό των 9 δισεκατομμυρίων βαρελιών αναξιοποίητου πετρελαίου. Η εξασφάλιση ενός σημαντικού μέρους αυτού του πόρου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την BP, και ενδεχομένως να την επαναφέρει σε ανταγωνισμό με τους γίγαντες του κλάδου, όπως η Exxon Mobil και η Chevron.

Η υπάρχουσα υποδομή της BP στον Κόλπο, ιδίως η πλατφόρμα Thunder Horse, παρέχει μια ισχυρή βάση για αυτές τις νέες επιχειρήσεις. Η αξιοποίηση αυτού του υφιστάμενου αποτυπώματος επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη και ενδεχομένως χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το να ξεκινήσει κανείς από το μηδέν. Ωστόσο, η πορεία προς τα εμπρός εμπεριέχει και εμπόδια:

  1. Oικονομική πίεση: Η BP αντιμετωπίζει απαιτήσεις από τους επενδυτές να δώσει προτεραιότητα στα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις. Αυτή η εστίαση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκρουστεί με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των αποθεμάτων του Paleogene.
  2. Περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Ενώ η BP ισχυρίζεται ότι το αποτύπωμα εκπομπών του πετρελαίου του Κόλπου του Μεξικού είναι χαμηλότερο από άλλες πηγές, ο κλάδος στο σύνολό του αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο για τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή. Η BP προσπαθεί να το αντιμετωπίσει αυτό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  3. Τέλος, υπάρχει το απειλητικό φάσμα της παγκόσμιας απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα. Η επιτυχία της στρατηγικής της BP εξαρτάται από την εξεύρεση πετρελαίου με καλά περιθώρια κέρδους και την ανάπτυξή του αρκετά γρήγορα ώστε να αποφέρει κέρδη πριν ο κόσμος μεταβεί σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Η BP είναι σίγουρη για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Έχει κάνει σημαντικά βήματα στη μείωση του κόστους μέσω μικρότερων, πιο αποδοτικών πλατφορμών όπως η Argos. Επιπλέον, η εστίασή στην τεχνητή νοημοσύνη για την προγνωστική συντήρηση προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω εξορθολογισμού των λειτουργιών.

Το αν η ανανεωμένη εστίαση της BP στον Κόλπο του Μεξικού θα αποδώσει, μένει να το δούμε. Η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο πλέγμα οικονομικών πιέσεων, περιβαλλοντικών ανησυχιών και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου ενεργειακού τοπίου. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η BP μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να ξεκλειδώσει τον πλούτο του Paleogene, ή αν αυτό το εγχείρημα γίνει άλλη μια οπισθοδρόμηση στην ταραγμένη ιστορία της με τον Κόλπο.