Οι διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συνθήκης για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης ολοκληρώθηκαν με απογοήτευση για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ χωρών που παράγουν πολύ πλαστικό (όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία) και εκείνων που θέλουν να περιορίσουν την παραγωγή (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς), σύμφωνα με το Bloomberg.
Το κύριο σημείο τριβής είναι το εάν η συνθήκη πρέπει να αντιμετωπίζει την ίδια την παραγωγή πλαστικών ή απλώς να επικεντρώνεται στη διαχείριση των απορριμμάτων πλαστικών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τελική απόφαση που αναμένεται έως το τέλος του 2024.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της παραγωγής πλαστικών είναι απαραίτητος για την επίλυση του προβλήματος. Επισημαίνουν ότι η παραγωγή πλαστικών αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν μόνο εάν δεν γίνει τίποτα.
Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία πλαστικών υποστηρίζει ότι η εστίαση στα όρια παραγωγής είναι λανθασμένη. Λένε ότι η συνθήκη θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τρόπους ανασχεδιασμού των πλαστικών προϊόντων και βελτίωσης της ανακύκλωσης, έτσι ώστε να καταλήγουν λιγότερα πλαστικά στο περιβάλλον.
Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνουν ότι η συνθήκη δεν χρειάζεται να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε όρια παραγωγής – άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της ανακυκλωμένης περιεκτικότητας σε πλαστικά προϊόντα, θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Η έκβαση των συνομιλιών παραμένει αβέβαιη. Ενώ ορισμένες χώρες δεσμεύονται για τη σύναψη μιας φιλόδοξης συμφωνίας, άλλες πιθανότατα θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε μέτρα θα μπορούσε να βλάψει τις βιομηχανίες πλαστικών τους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν ο ΟΗΕ μπορεί να διαμορφώσει μια παγκόσμια συνθήκη που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πλαστική ρύπανση.