Η Mitsui Co. αναμένει μείωση των καθαρών κερδών της κατά 15,4% στα 900 δισεκατομμύρια γιεν (5,34 δισεκατομμύρια ευρώ) για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2025, επικαλούμενη τις ασθενέστερες επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας. Για την ενίσχυση των αποδόσεων των μετόχων, ο εμπορικός οίκος ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 40 εκατομμυρίων μετοχών αξίας 200 δισεκατομμυρίων γιεν έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αυτό έρχεται παρά τη μείωση των καθαρών κερδών κατά 6% για το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, φτάνοντας τα 1,1 τρισεκατομμύρια γιεν. Αυτή η πτώση αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές του άνθρακα χαλυβουργίας, του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ξεπέρασε ακόμα τις προσδοκίες των αναλυτών των 973 δισεκατομμυρίων γιεν σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Το τριετές επιχειρηματικό πλάνο της Mitsui, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2023, προβλέπει καθαρά κέρδη 920 δισεκατομμυρίων γιεν για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2026. Το πλάνο διαθέτει 1,8 τρισεκατομμύρια γιεν για επενδύσεις σε τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των 600 δισεκατομμυρίων γιεν που διατίθενται στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει το φυσικό αέριο, τα καύσιμα επόμενης γενιάς και τις πρωτοβουλίες απολιγνιτοποίησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κενίτσι Χόρι δεν αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας σχετικά με το έργο Arctic LNG 2 στη Ρωσία, όπου η Mitsui κατέχει μερίδιο. Απλά δήλωσε ότι ο εμπορικός οίκος θα αντιδράσει με προσοχή ενώ θα διαβουλεύεται με την ιαπωνική κυβέρνηση και άλλα σχετικά μέρη.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Mitsui ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου της στην ινδονησιακή PT Paiton Energy, μια εταιρεία που διαχειρίζεται εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Οι αγοραστές είναι μια θυγατρική της ταϊλανδικής εταιρείας ενέργειας Ratch Group PCL και μια θυγατρική της μη εισηγμένης PT Medco Daya Abadi Lestari. Αυτή η συναλλαγή θα αποφέρει κέρδη 44 δισεκατομμυρίων γιεν στη Mitsui για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Μετά από αυτή την πώληση, η καθαρή δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας της Mitsui θα είναι 9,6 gigawatt. Η παραγωγή ενέργειας με άνθρακα θα αντιπροσωπεύει μόνο το 8% αυτής της δυναμικότητας, μειωμένη από το 16% τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η αποεπένδυση αντικατοπτρίζει τη στροφή της Mitsui μακριά από τον άνθρακα και προς ένα πιο καθαρό χαρτοφυλάκιο ενέργειας.