Μια εμπιστευτική ανάλυση της Citigroup, την οποία εξέτασε το Reuters, αποκαλύπτει πιθανές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο δανείων της, εάν ο κόσμος αντιμετωπίσει γρήγορα την κλιματική αλλαγή. Η ανάλυση αυτή εκπονήθηκε για το αίτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων.

Η ανάλυση εκτιμά ότι η Citigroup θα έχει απώλειες 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050. Το σενάριο αυτό υποθέτει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο σημερινό χαρτοφυλάκιο δανείων της Citigroup.

Οι απώλειες προέρχονται από πιθανά οικονομικά πλήγματα στους δανειολήπτες της Citigroup στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ακινήτων, εάν ο κόσμος μεταβεί γρήγορα σε καθαρές μηδενικές εκπομπές. Αυτό αναδεικνύει την πρόκληση για τις τράπεζες που στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές και ταυτόχρονα διαχειρίζονται τα υφιστάμενα δάνεια.

Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει πέραν της προηγούμενης έκθεσής της, στην οποία αναγνώριζε πιθανά τρωτά σημεία, αλλά δεν ανέφερε αριθμούς ζημιών.

Η ανάλυση βασίζεται σε προσομοιώσεις με αβεβαιότητες και ο στόχος καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 είναι απίθανος χωρίς σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Η Fed δεν έχει δημοσιεύσει ανώνυμα ευρήματα από τις έξι εμπλεκόμενες τράπεζες.

Στόχος της Fed είναι να αξιολογήσει την ετοιμότητα των τραπεζών για τους κλιματικούς κινδύνους και όχι να επιβάλει κεφαλαιακές απαιτήσεις. Αυτό διαφέρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προωθεί ενεργά την ενεργειακή μετάβαση.

Η ανάλυση αξιολόγησε επίσης τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένας ισχυρός τυφώνας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία 63,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς ασφάλιση, αλλά ο αντίκτυπος στη συνολική δραστηριότητα της Citigroup θα ήταν ελάχιστος.

Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δανείων της Citigroup σε διάφορες περιοχές και τομείς συμβάλλει στον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων γεγονότων. Η JPMorgan Chase, μια άλλη μεγάλη τράπεζα, ανέφερε τη γεωγραφική διασπορά και τις μικρές διάρκειες των δανείων ως αποθέματα ασφαλείας έναντι των κλιματικών κινδύνων.

Η Fed σχεδίασε την άσκηση για τον κλιματικό κίνδυνο με βάση τις συστάσεις της επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και ενός δικτύου πράσινου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πάει αρκετά μακριά, καθώς τα αποτελέσματα δεν θα επηρεάσουν τους κανονισμούς για τις τράπεζες.