Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ τον Νόμο για τη Βιομηχανία Μηδενικού Αποτυπώματος (Net Zero Industry Act, NZIA), ένα κρίσιμο κομμάτι νομοθεσίας εντός του πακέτου του Σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας για τη Βιομηχανία. Αυτός ο νόμος αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μετάβασης του μπλοκ σε καθαρή ενέργεια, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή βασικών τεχνολογιών και προωθώντας τη στρατηγική αυτονομία σε πρώτες ύλες, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.
Ο NZIA, ο οποίος αναμένει την έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει έναν φιλόδοξο στόχο: να επιτύχει 40% εγχώριο μερίδιο στις ετήσιες ανάγκες ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικού αποτυπώματος έως το 2030. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) και αποσκοπεί στην κατάκτηση του 15% της παγκόσμιας αξίας της αγοράς για αυτές τις τεχνολογίες.
Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, ο NZIA θα απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης για έργα καθαρής ενέργειας. Με τον καθορισμό μέγιστων χρονοδιαγραμμάτων για την αδειοδότηση βάσει του εύρους και της παραγωγής του έργου, ο νόμος αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της ανάπτυξης των έργων.
Το πεδίο εφαρμογής του NZIA είναι ολοκληρωμένο, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού για τεχνολογίες μηδενικού αποτυπώματος. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από εξαρτήματα και υλικά έως τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή. Οι επιλέξιμες τεχνολογίες κυμαίνονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έως την πυρηνική ενέργεια, τις τεχνολογίες δικτύου και τις λύσεις δέσμευσης άνθρακα.
Επιπλέον, ο NZIA προωθεί τη δημιουργία “κοιλάδων επιτάχυνσης μηδενικού αποτυπώματος”. Αυτές οι καθορισμένες ζώνες θα επιταχύνουν την αδειοδότηση, αναθέτοντας μέρος της διαδικασίας περιβαλλοντικής αξιολόγησης στα κράτη μέλη. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα των έργων.
Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία του NZIA. Τα εθνικά προγράμματα στήριξης για καθαρές τεχνολογίες, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι αντλίες θερμότητας, θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτά τα κριτήρια. Ομοίως, οι διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων και οι δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.
Ο νόμος επίσης ανοίγει το δρόμο για αυξημένη χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας. Τα εθνικά έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και την Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) θα κατευθυνθούν σε στρατηγικά έργα. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί εφαλτήριο για ένα πιθανό Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας που οραματίζεται για το μέλλον.
Ο NZIA αποτελεί απάντηση σε μια συγκυρία παγκόσμιων εξελίξεων. Ο νόμος αναγνωρίζει την τρέχουσα εξάρτηση της ΕΕ από εισαγόμενο εξοπλισμό καθαρής ενέργειας. Λειτουργεί ως αντίμετρο στις σημαντικές επιδοτήσεις που προσφέρει ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού των ΗΠΑ και στην κυρίαρχη θέση της Κίνας σε διάφορους τομείς καθαρής ενέργειας παγκοσμίως.