Ο κολοσσός ενέργειας Shell αποχώρησε ολοκληρωτικά από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων παραγωγής, διαπραγμάτευσης και εμπορίας. Αυτή η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου Wael Sawan, ο οποίος επικεντρώνεται στην προτεραιοποίηση επιχειρήσεων υψηλών αποδόσεων. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την αποχώρηση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το τέλος του 2023, σύμφωνα με το Reuters.

«Πραγματοποιούμε στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας στην μεγιστοποίηση της αξίας από το υπάρχον χαρτοφυλάκιό μας», δήλωσε η Shell σε μια δήλωση. «Αυτή η στοχευμένη προσέγγιση καθιστά αναγκαίες τις δύσκολες αποφάσεις.»

Η αποχώρηση της Shell από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Η εταιρεία έχει αποχωρήσει πρόσφατα από διάφορες επιχειρήσεις, όπως οι αγορές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, καθώς και από έργα αιολικής ενέργειας θαλάσσης.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα οικονομικά στοιχεία της Shell που δημοσιοποίησε το Reuters, το εμπόριο αργού πετρελαίου της εταιρείας στις ΗΠΑ κερδίζει τακτικά περίπου 1 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, γεγονός που αντικατοπτρίζει υπέρογκα κέρδη για την εταιρεία στον τομέα του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, τα νούμερα αυτά αποτελούν ποσοστό μεταξύ 13% και 15% των συνολικών προ φόρων κερδών της Shell στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Επίσης να σημειωθεί, οτί η Shell μόλις αυτό τον μήνα αποδυνάμωσε έναν στόχο μείωσης του άνθρακα για το 2030 και απέσυρε έναν στόχο μείωσης της έντασης άνθρακα για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα στη μετάβαση στην ενέργεια.