Ο Λευκός Οίκος μεταρρύθμισε την Τρίτη τη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης των ΗΠΑ για μεγάλα έργα, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα επιταχύνει την έγκριση από τη μεταφορά ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα έως την κατασκευή ημιαγωγών, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία φάση της διοίκησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις προσαρμογές του νόμου περί εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής ή NEPA, αφού ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμόρφωσε τον θεμελιώδη περιβαλλοντικό νόμο το 2021 για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

O NEPA, ένας νόμος του 1969 που απαιτεί περιβαλλοντικές αξιολογήσεις για μεγάλα έργα, αποτελεί συχνό επίκεντρο δικαστικών διαφορών που μπορεί να καθυστερήσουν την κατασκευή για χρόνια.

Το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Περιβάλλοντος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις επιφέρουν αποτελεσματικότητα στις αναθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σαφών προθεσμιών ενός και δύο ετών για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ορίων σελίδων για τις αναθεωρήσεις και ανάθεσης στις επικεφαλής υπηρεσίες του συντονισμού της διαδικασίας.

Δημιουργούνται επίσης νέοι τρόποι για τις υπηρεσίες να θεσπίζουν τις λεγόμενες κατηγορικές εξαιρέσεις, την ταχύτερη και πιο κοινή μορφή περιβαλλοντικής αναθεώρησης, όπως για γραμμές μεταφοράς σε περιοχές όπου η γη έχει ήδη διαταραχθεί και δεν απαιτείται περισσότερη αποψίλωση δέντρων και οικοτόπων.

Οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται στις αρχικές εργασίες για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας NEPA που ολοκληρώθηκαν το 2022, όταν ο Λευκός Οίκος άρχισε να αντιστρέφει την αναθεώρηση του Τραμπ. Οι αλλαγές αυτές απαιτούσαν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάζουν τις άμεσες, έμμεσες και σωρευτικές επιπτώσεις των προτεινόμενων έργων ή δράσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους αξιολόγησης των κλιματικών επιπτώσεων.

Ορισμένες βιομηχανικές ομάδες είχαν παραπονεθεί ότι ένα σχέδιο των σημερινών μεταρρυθμίσεων θα περιέπλεκε και θα καθυστερούσε τη διαδικασία αναθεώρησης, γεγονός που θα οδηγούσε σε δικαστικές διαμάχες και περαιτέρω καθυστερήσεις.