Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σχεδιάζουν την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, ενδεχομένως διπλασιάζοντας την τρέχουσα πυρηνική τους δυναμικότητα. Αυτός θα είναι ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός για τα ΗΑΕ, μετά τον σταθμό Barakah που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021, σύμφωνα με το Reuters.
Τα ΗΑΕ αναζητούν προσφορές για το έργο φέτος, με στόχο την ανάθεση του συμβολαίου και την έναρξη των εργασιών έως το τέλος του 2024. Στόχος είναι ο νέος σταθμός να λειτουργεί έως το 2032 για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Οποιαδήποτε ικανή εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία υποβολής προσφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Η Νότια Κορέα, η οποία κατασκεύασε τον σταθμό Barakah, δεν θα λάβει προνομιακή μεταχείριση.
Η κυβέρνηση των ΗΑΕ δεν έχει σχολιάσει επίσημα τα σχέδια για νέο εργοστάσιο. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ασφάλειας έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να εξετάσει και να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για το έργο, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει.
Η απόφαση των ΗΑΕ να συμπεριλάβει ενδεχομένως τη Ρωσία ή την Κίνα στο πυρηνικό της πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία και ανησυχούν για τις αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ των κρατών του Κόλπου και της Κίνας.
Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας. Τα ΗΑΕ είναι επίσης υπογράφοντες μιας διεθνούς συμφωνίας που αποσκοπεί στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τα επόμενα 30 χρόνια.
Ενώ η Αίγυπτος κατασκευάζει τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό με ρωσική βοήθεια, η Σαουδική Αραβία έχει φιλοδοξίες για πυρηνικό πρόγραμμα αλλά διστάζει να υπογράψει συμφωνίες που θα περιορίσουν την ικανότητά της να εμπλουτίσει ουράνιο.
Ο σταθμός Barakah, που βρίσκεται στις ακτές των ΗΑΕ κοντά στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο τελευταίος αντιδραστήρας στο Barakah αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος, φέρνοντας το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία.
Οι πιθανές τοποθεσίες για το νέο εργοστάσιο περιλαμβάνουν μια παράκτια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία ή μια τοποθεσία πιο κοντά στον υπάρχοντα σταθμό Barakah.