Η Κίνα και άλλες μεγάλες ρυπογόνες αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα για να βοηθήσουν τα φτωχά κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δήλωσαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Γερμανίας, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ σχετικά με έναν νέο στόχο χρηματοδότησης του κλίματος, σύμφωνα με το Reuters.
Οι πλούσιες ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες από τις συνθήκες να συνεισφέρουν για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ελπίζουν να πείσουν τις χώρες που μέχρι στιγμής εξαιρούνται, όπως η Κίνα και τα πλούσια κράτη του Κόλπου που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων, να ενταχθούν σε αυτές.
«Προτρέπω θερμά όσους μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας, και ιδιαίτερα τους ισχυρότερους ρυπαντές σήμερα, ιδίως με το βλέμμα στην G20», δήλωσε η Ανναλένα Μπάερμποκ κατά την έναρξη μιας διάσκεψης για το κλίμα στο Βερολίνο, αναφερόμενη στην Ομάδα των 20, η οποία περιλαμβάνει τόσο πλούσιες χώρες όσο και μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η Γερμανία, όπου στεγάζεται το όργανο του ΟΗΕ που επιβλέπει τις παγκόσμιες συνθήκες για την κλιματική αλλαγή, φιλοξενεί τις ετήσιες διασκέψεις Petersberg, στις οποίες οι χώρες συναντώνται για να συζητήσουν την ατζέντα των συνόδων κορυφής COP για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος.
Η χρηματοδότηση για το κλίμα πρέπει να αυξηθεί απότομα σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030 για να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του 2021.
Οι χώρες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν έναν νέο στόχο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 τον Νοέμβριο, για το ποσό της χρηματοδότησης του κλίματος που θα συνεισφέρουν τα πλούσια κράτη στις φτωχότερες χώρες κάθε χρόνο.
Ο κατάλογος των δύο δωδεκάδων κρατών που υποχρεούνται από τις συμφωνίες του ΟΗΕ να συνεισφέρουν αποτελείται από χώρες που είχαν ήδη εκβιομηχανιστεί πριν από δεκαετίες. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, οι χώρες του Κόλπου, η Βραζιλία και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες που εκπέμπουν ρύπους εξαιρούνται.
Το κινεζικό Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλια. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που απαιτείται για να βοηθήσουν τα φτωχά έθνη να απαλλαγούν από τον άνθρακα, στο πλαίσιο της αρχής των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών».
H Μπάερμποκ δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την οικολογική μετάβαση, τα μισά από τα οποία πρέπει να προέρχονται από πηγές εντός των αναπτυσσόμενων χωρών και τα άλλα μισά από διεθνείς χρηματοδοτικές ροές.
Η Γερμανία έχει εκπληρώσει και θα τηρήσει τις χρηματοδοτικές της δεσμεύσεις για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τον στόχο του Βερολίνου για χρηματοδότηση του κλίματος ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το 2025.