Η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της G7 (η Ομάδα των Επτά) αναμένεται να επισκιαστεί από μια διαφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Ιταλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G7, τάσσεται υπέρ της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας ως μέρος της λύσης για την καθαρή ενέργεια. Η στάση της αυτή έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη σθεναρή αντίθεση της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια, την οποία απέσυρε σταδιακά εντελώς πέρυσι.
Η ώθηση της Ιταλίας για την πυρηνική ενέργεια πηγάζει από την επιθυμία τόσο για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές όσο και για ενεργειακή ασφάλεια. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει την αναβίωση των πυρηνικών εργοστασίων ως μέσο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές ενέργειας, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η κοινή γνώμη στην Ιταλία παραμένει διχασμένη μετά το δημοψήφισμα του 2011 που απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Η αρνητική στάση της Γερμανίας
Η ακλόνητη αντίθεση της Γερμανίας έχει τις ρίζες της στις ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με τους πυρηνικούς σταθμούς και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων. Η καταστροφή της Φουκουσίμα εδραίωσε τη δέσμευσή τους να καταργήσουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και να επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίζει το δικό του ενεργειακό μείγμα, η Γερμανία ανησυχεί ότι η ευρεία υποστήριξη της G7 προς την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ομάδες πίεσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η σύγκρουση αυτή αναδεικνύει τις πολύπλοκες προκλήσεις της μετάβασης σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον. Ενώ ο επείγων χαρακτήρας της δράσης για το κλίμα είναι αναμφισβήτητος, η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο. Η συνάντηση της G7 είναι απίθανο να αποφέρει μια σαφή συναίνεση, με πιθανότητες που κυμαίνονται από την πλήρη παράλειψη της πυρηνικής ενέργειας στο τελικό ανακοινωθέν έως την ασαφή, μη δεσμευτική διατύπωση που αφήνει και τις δύο πλευρές ανικανοποίητες. Η Ιταλία θα μπορούσε ακόμη και να επιλέξει να συνεχίσει την πυρηνική ενέργεια ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία της G7.
Η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίλημμα όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία, ένθερμος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, έχει ήδη έρθει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία για το θέμα αυτό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει περαιτέρω τη συζήτηση, καθώς η ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία συγκρούεται με μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια. Η εξεύρεση ενός κοινού τόπου που θα εξισορροπεί τους περιβαλλοντικούς στόχους με την εμπιστοσύνη του κοινού στην πυρηνική τεχνολογία θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος για την Ευρώπη.