Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και, σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, αυτό έχει οδηγήσει σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια. Ενώ οι χώρες της ΕΕ ήταν ιστορικά διχασμένες στο θέμα αυτό, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια στις Βρυξέλλες φέτος αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Κομισιόν εξετάζει μια «Πράξη της ΕΕ για τις πυρηνικές τεχνολογίες» για την τόνωση της ανάπτυξης του τομέα, παρόμοια με την υφιστάμενη στήριξη για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων απαιτεί μεγάλες προκαταρκτικές επενδύσεις και ο κλάδος ζητεί σημαντική οικονομική στήριξη. Αυτό περιλαμβάνει τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις ευκαιρίες χρηματοδότησης μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου κυριαρχίας για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και τη μόχλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση μακροπρόθεσμα. Παρά το υψηλό αρχικό κόστος, επισημαίνουν την ικανότητά της να παράγει καθαρή ενέργεια σε κλίμακα και με αξιόπιστη συνέπεια, κάτι που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν πάντα να εγγυηθούν.

Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι σημερινοί υπολογισμοί κόστους για την πυρηνική ενέργεια δεν συνυπολογίζουν το πλεονέκτημα της μακροπρόθεσμης οικονομικής προσιτότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δυνατότητάς τους να επεκταθούν ευκολότερα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παραμένει επιφυλακτική ως προς τη χρηματοδότηση πυρηνικών έργων λόγω ανησυχιών για υπερβάσεις του προϋπολογισμού και μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην κατασκευή.

Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ εξαρτάται από την εξεύρεση τρόπου γεφύρωσης του χρηματοδοτικού χάσματος.  Η επιτυχία της «συμμαχίας SMR» που επικεντρώνεται στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, με το χαμηλότερο αρχικό κόστος τους, θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα.

Τελικά, η απόφαση εξαρτάται από το αν η ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και την αξιόπιστη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ή στο χαμηλότερο αρχικό κόστος και την επεκτασιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επιλογή αυτή θα επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την πορεία της προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.