Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την Τετάρτη τη συγκατάθεσή του για την έξοδο της ΕΕ από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας, μια διεθνή συμφωνία που προστατεύει τις ενεργειακές επενδύσεις, λόγω ανησυχιών ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύουν κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες τη χρησιμοποίησαν για να ζητήσουν αποζημίωση για μέτρα που απαιτούν τη διακοπή λειτουργίας μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποχωρήσει από τη συνθήκη, η οποία, όπως λέει, αποτελεί εμπόδιο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν κοινή έξοδο, αφού μέλη της ΕΕ, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες, ανακοίνωσαν τα δικά τους σχέδια για έξοδο, κυρίως λόγω ανησυχιών για το κλίμα.

Η απώλεια της ΕΕ θα μείωνε περίπου στο μισό τους 50 σημερινούς υπογράφοντες της συνθήκης, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης το Αζερμπαϊτζάν, η Ιαπωνία και η Τουρκία.

Η γραμματεία της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Η έγκριση του Κοινοβουλίου σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να λάβουν την τελική απόφαση για την έξοδο από τη συνθήκη, η οποία αναμένεται τον Μάιο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. Οι υπουργοί έδωσαν την αρχική τους υποστήριξη τον περασμένο μήνα.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία ήθελαν να παραμείνουν, ενώ άλλες χώρες ανησυχούσαν ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της συνθήκης θα πήγαιναν χαμένες με την αποχώρησή τους.

Για να κατευνάσουν αυτές τις ανησυχίες, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν ότι θα αφήσουν πρώτα να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της συνθήκης, πριν αποχωρήσουν.

Οι υπογράφοντες τη συνθήκη συμφώνησαν τις μεταρρυθμίσεις πέρυσι, αλλά είχαν ελάχιστες πιθανότητες να τεθούν σε ισχύ χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις θα μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο που οι ενεργειακές επιχειρήσεις εκτός ΕΕ θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία του συμφώνου για τις επενδύσεις τους στην ΕΕ, μετά την αποχώρηση του μπλοκ.