Η NASA ελπίζει ότι τα έθνη θα συνεργαστούν στενότερα στο μέλλον σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον. Λύσεις για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν γρήγορα τον πλανήτη και οδηγούν στην κλιματική κρίση υπάρχουν ήδη, αλλά απαιτούν πρωτοφανείς αλλαγές σε νέα κλίμακα και ρυθμό.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο τα έθνη μπορούν να εργαστούν από κοινού, επειδή οι πληροφορίες υπάρχουν», δήλωσε ο Νέλσον στην Πόλη του Μεξικού, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Είναι σημαντικό να δράσουμε βάσει αυτού».

Οι δορυφόροι έχουν αναδειχθεί σε ισχυρά εργαλεία για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, αλλά και, όλο και περισσότερο, για τον εντοπισμό της προέλευσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι διαρροές μεθανίου, που διαφορετικά θα είχαν περάσει απαρατήρητες.

Ο Νέλσον πρόσθεσε ότι οι δορυφόροι συλλέγουν συνεχώς δεδομένα σχετικά με το κλίμα και η NASA επιδιώκει να καταστήσει τα δεδομένα αυτά προσβάσιμα και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Το μεθάνιο ο κύριος παράγοντας υπερθέρμανσης του πλανήτη

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να εντοπίσουν την προέλευση μεγάλων διαρροών μεθανίου χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους.

Είναι πολύ πιο ισχυρός παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη βραχυπρόθεσμα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, επειδή παγιδεύει περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, τόνο προς τόνο.

«Τα είδη των ανησυχιών που έχουμε είναι παγκόσμια», δήλωσε η αναπληρώτρια διοικητής της NASA Παμ Μελρόι. «Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της αυτό το πρόβλημα».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Νέλσον και η Μελρόι, οι οποίοι είναι και οι δύο αστροναύτες, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και νομοθέτες για να συζητήσουν πώς οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν.