Η ενεργειακή μετάβαση τροφοδοτεί την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την έκθεση Dealroom για το πρώτο τρίμηνο. Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από Venture Capital το α’ τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του tech.eu.

Η αύξηση της χρηματοδότησης έρχεται παρά τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση των επενδύσεων σε εταιρείες αρχικών σταδίων. Η ευρωπαϊκή αγορά VC βρίσκεται σε παρόμοια πορεία με το 2023, όταν η ήπειρος συγκέντρωσε συνολικά 59,1 δισ. δολάρια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίζει να διατηρεί το στέμμα του ως η κορυφαία χώρα για επενδύσεις VC. Πάνω από 500 εταιρείες άντλησαν γύρους άνω των 2 εκατ. δολαρίων τους πρώτους μήνες του έτους, με τη χρηματοδότηση μεταγενέστερων σταδίων να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική – αυξημένη κατά 2,1Χ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η ενεργειακή τεχνολογία ξεπέρασε το fintech (τις τεχνολογίες πληρωμών και συναλλαγών) στην Ευρώπη ως ο ισχυρότερος τομέας, χάρη σε μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις σε ενεργειακές νεοφυείς επιχειρήσεις που υπογραμμίζουν πώς το ταξίδι προς το καθαρό μηδέν γίνεται προτεραιότητα στην ήπειρο. Η ενέργεια ήταν ο μεγαλύτερος τομέας για συμφωνίες στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας συνολικά 3,1 δισ. δολάρια, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αυτό έφερε την ενέργεια μπροστά από την Υγεία (2,8 δισ. δολάρια), το Fintech (2,8 δισ. δολάρια), τις Μεταφορές (1,7 δισ. δολάρια) και το Επιχειρησιακό Λογισμικό (1,6 δισ. δολάρια).