Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Τρίτη, μετά από πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον κίνδυνο από τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή.

Τα παγκόσμια συμβόλαια αναφοράς του αργού πετρελαίου τύπου Brent διαπραγματεύονταν νωρίς το πρωί 27 σεντς υψηλότερα στα 87,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν επίσης 26 σεντς στα 82,16 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν κατά 29 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω ενδείξεων ότι η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχε μικρή βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή.

«Η κατάργηση του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου μείωσε τις τιμές του αργού πετρελαίου πρόσφατα, καθώς η προσφορά δεν διαταράχθηκε ουσιαστικά», δήλωσε η Sugandha Sachdeva, ιδρύτρια της εταιρείας ερευνών SS WealthStreet με έδρα το Δελχί.

Αλλά το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο παραμένει κρίσιμο για την καθοδήγηση των τιμών του αργού πετρελαίου, είπε.

«Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για έναν επικείμενο πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε γρήγορα να αντιστρέψει την τρέχουσα τάση», πρόσθεσε η Sachdeva.

Οι αναλυτές της ANZ υπογράμμισαν την έγκριση από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, οι οποίες διευρύνουν τις ισχύουσες κυρώσεις ώστε να συμπεριλάβουν ξένα λιμάνια, πλοία και διυλιστήρια που εν γνώσει τους επεξεργάζονται ή μεταφέρουν ιρανικό αργό.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής τη Δευτέρα να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Το γεωπολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να είναι πολύ γεμάτο με τόσους πολλούς κινδύνους αυτή τη στιγμή, οπότε σαφώς θα δούμε μεγάλη μεταβλητότητα μέχρι να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από αυτό», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα πολέμησαν ξανά σε ένα ανατολικό τμήμα του Χαν Γιουνίς σε μια αιφνιδιαστική επιδρομή, δήλωσαν οι κάτοικοι τη Δευτέρα, στέλνοντας τους ανθρώπους που είχαν επιστρέψει σε εγκαταλελειμμένα σπίτια στα ερείπια της κύριας πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας να φύγουν για άλλη μια φορά.

Οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ και τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες του Μαρτίου – το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed – αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να έχουν αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων πιθανότατα μειώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών.

«Τα κολλώδη στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι γερακίστικες δηλώσεις των βασικών αξιωματούχων της Fed και η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων λειτουργούν ως περιορισμοί στην αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου», δήλωσε ο Sachdeva.