Η εκρηκτική ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Κίνα σημείωσε επιβράδυνση καθώς τα δίκτυα δυσκολεύονταν να κατασκευάσουν αρκετές γραμμές μεταφοράς και εφεδρική ισχύ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η χώρα εγκατέστησε 45,7 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σημειώνοντας αύξηση άνω του ενός τρίτου σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας τη Δευτέρα. Ενώ είναι εντυπωσιακός σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο ρυθμός ανάπτυξης ωχριά μπροστά στην αύξηση 154% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να παράγει το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού της ρεύματος από άνθρακα, πρόσθεσε ένα ρεκόρ 217 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών πέρυσι – περισσότερα από όσα έχει κατασκευάσει ποτέ ολόκληρη η Αμερική. Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να φτάσουν έως και τα 220 γιγαβάτ φέτος, σύμφωνα με προβλέψεις του συνδέσμου της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.

Η επιτάχυνση αυτή πιθανότατα θα προέλθει από έργα μεγάλης κλίμακας, ειδικά από το τεράστιο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι συγκεντρωμένο στις εσωτερικές ερήμους της χώρας, σύμφωνα με το BloombergNEF. Το έθνος πρέπει να διασφαλίσει ότι η νέα δυναμικότητα διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από αραιοκατοικημένες εσωτερικές περιοχές σε κέντρα κατανάλωσης.

Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, τα οποία τείνουν να εγκαθίστανται σε πιο αστικές περιοχές και τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό της αύξησης της δυναμικότητας, αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις δικτύου. Τα τοπικά δίκτυα δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν τη μεγάλη ποσότητα διαλείπουσας ηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάστηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους ή να επιτρέψουν στις τιμές να γίνουν αρνητικές κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της χρήσης φωτοβολταϊκών. Ο μέσος όρος παραγωγής ενός πάνελ μειώθηκε κατά περίπου 8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση των δικτύων προκειμένου να συνεχίσει την επέκταση της καθαρής ενέργειας και να επιτύχει τους στόχους της για απολιγνιτοποίηση. Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ανακοίνωσαν νωρίτερα φέτος ένα σχέδιο για να επιτρέψουν στο δίκτυο να συνδέσει 500 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας έως το 2025, ενώ οι εταιρείες δικτύου δεσμεύτηκαν επίσης να κατασκευάσουν περισσότερες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης μεγάλων αποστάσεων.

Η χώρα πρόσθεσε επίσης 15,5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, 6,4 γιγαβάτ θερμικής ενέργειας και 1,8 γιγαβάτ υδροηλεκτρικής.