Η βιομηχανία υδρογόνου με εκπομπές μηδενικού άνθρακα εξελίσσεται, αφήνοντας πίσω τα μικρά πιλοτικά έργα και προχωρώντας σε μεγάλης κλίμακας εγχειρήματα. Οι επενδυτές αναζητούν τοποθεσίες που προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα με υψηλούς συντελεστές φορτίου, σε συνδυασμό με ισχυρή δημόσια στήριξη για την εξισορρόπηση του κόστους.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην παραγωγή υδρογόνου χάρη στις σαφείς οδηγίες και τους κανονιστικούς φορείς της ΕΕ. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για χώρες με ισχυρά προγράμματα κρατικής στήριξης και πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα παράδειγμα είναι η Hy24, μια κοινοπραξία που διαχειρίζεται ένα ταμείο υποδομών καθαρού υδρογόνου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ταμείο έχει επενδύσει στην Everfuel, μια δανική εταιρεία που αναπτύσσει έναν ηλεκτρολύτη 20MW, και στην H2 Green Steel, μια εταιρεία που κατασκευάζει εργοστάσιο ηλεκτρολύτη 700MW στη Σουηδία.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού τοπίου υδρογόνου είναι ο «Αγωγός Υδρογόνου» (Hydrogen Backbone), ένα έργο που ανακατασκευάζει αγωγούς φυσικού αερίου και αναπτύσσει νέες υποδομές αγωγών για τη σύνδεση βιομηχανικών περιοχών. Αυτό το έργο θα αποτελέσει βασική στήριξη για έργα που σχεδιάζονται στην Ολλανδία, όπως το έργο Hydrogen Holland I της Shell και το έργο H2Maasvlakte της Uniper.

Ενώ μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά ενεργά έργα για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με τα προγράμματα στήριξης και την εθνική εφαρμογή οδηγιών που σχετίζονται με το υδρογόνο.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, οι εισαγωγές υδρογόνου στην Ευρώπη θεωρούνται αναπόφευκτες πριν από το 2030. Απόδειξη αυτού αποτελεί το σύστημα δημοπράτησης H2Global της Γερμανίας, με τον πρώτο γύρο δημοπράτησης να αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Αυτό το σύστημα δημοπράτησης θα παρέχει επιδοτήσεις για πράσινη αμμωνία, μεθανόλη και ηλεκτρικά καύσιμα.

Η Ολλανδία αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν σε έργα εισαγωγής υδρογόνου, με κοινή δημοπρασία με τη Γερμανία που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους. Αυτή η δημοπρασία θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των χωρών που είναι πρόθυμες να εξάγουν υδρογόνο στην Ευρώπη.