Η κροατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου INA υπέγραψε συμβάσεις για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο διυλιστήριο της Ριέκα και μιας μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στη Σίσακ της Κροατίας, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η συνδυασμένη αξία των δύο έργων, τα οποία θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ, δήλωσε η INA και πρόσθεσε ότι και οι δύο εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο όμιλος MOL Group, ανέδειξε το έργο του πράσινου υδρογόνου την περασμένη εβδομάδα, όταν εγκαινίασε μια μονάδα πράσινου υδρογόνου ισχύος 10 MW στο διυλιστήριό του στο Százhalombatta της Ουγγαρίας.

Το σύστημα πράσινου υδρογόνου, που περιλαμβάνει μια μονάδα ηλιακής ενέργειας και logistics, θα συγχρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) της Κροατίας. Η INA σχεδιάζει επίσης να αξιοποιήσει το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του έργου βιομεθανίου Σίσακ. Ο ηλεκτρολύτης στη Ριέκα σχεδιάζεται επίσης στα 10 MW. Η φωτοβολταϊκή μονάδα θα τροφοδοτεί εν μέρει την εγκατάσταση.

Η INA δήλωσε ότι θα γίνει ο πρώτος παραγωγός εμπορικού πράσινου υδρογόνου στην Κροατία και θα το χρησιμοποιήσει στις μεταφορές, προσθέτοντας ότι υπέγραψε τη σύμβαση για την παράδοση του βασικού εξοπλισμού με την Ivicom Consulting.

Η εγκατάσταση στη Σίσακ θα παράγει βιομεθάνιο κυρίως από γεωργικά υπολείμματα (άχυρο, κοπριά και κοπριά) και διάφορους τύπους βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το καύσιμο θα μπορούσε να παραδοθεί στο κροατικό δίκτυο φυσικού αερίου και το υπόλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φιλικό προς το περιβάλλον λίπασμα, σημείωσε η INA.

Υπέγραψε τη σύμβαση μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) με την Biogest, κατασκευαστή μονάδων βιομεθανίου και βιοαερίου με έδρα την Αυστρία. Η INA σχεδιάζει να διαθέσει έως και το 20% του επενδυτικού προϋπολογισμού του 2025 στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας