Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να μηνύσει τη Γερμανία επειδή χρεώνει επιπλέον τους γείτονές της για την αγορά φυσικού αερίου από τις αποθήκες της, γεγονός που θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η αγωγή, γνωστή ως διαδικασία επί παραβάσει, θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες.

Το γερμανικό τιμολόγιο αποτελεί κληρονομιά της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022, αφού η Μόσχα περιέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μια υποθαλάσσια έκρηξη έκλεισε τον αγωγό Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία – τη διαδρομή για το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Για να ανακτήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε για την αγορά μη ρωσικού φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές για να γεμίσει τις αποθήκες της – τις μεγαλύτερες από κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ – η Γερμανία εισήγαγε αυτό που ονόμασε «τέλος ουδετερότητας» στις πωλήσεις φυσικού αερίου προς τους γείτονές της.

Το επιπλέον τέλος έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε που εισήχθη τον Οκτώβριο του 2022, κάτι που ορισμένες κυβερνήσεις δήλωσαν ότι αντιβαίνει στους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που απαγορεύουν οποιαδήποτε δασμολόγηση στο εμπόριο μεταξύ των χωρών του μπλοκ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε ότι η εισφορά δεν εισάγει διακρίσεις και ότι άλλες χώρες της ΕΕ επωφελήθηκαν από την ταχεία πλήρωση των τεράστιων αποθηκών φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Η επίσημη διαδικασία παράβασης της ΕΕ αρχίζει με μια ειδοποίηση με την οποία ζητούνται πληροφορίες, ακολουθούμενη από μια πρόσκληση συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ, προτού το θέμα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία πιέζουν ιδιαίτερα την Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της γερμανικής εισφοράς.