Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών οδηγούνται στο κλείσιμο εργοστασίων και σε απώλειες θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη, με εταιρείες όπως η Meyer Burger στη Γερμανία να κλείνουν και να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ. Η δυσαρέσκεια των κατασκευαστών, οι οποίοι παρά την αύξηση της ζήτησης για καθαρή ενέργεια, δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα, οδηγεί πολλούς να φύγουν από την Ευρώπη.
Γιατί η Ευρώπη Υστερεί:
- Έλλειψη Υποστήριξης: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν ακολουθήσει τον ρυθμό της Κίνας και των ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς τις βιομηχανίες ηλιακής ενέργειας. Ενώ έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη σημαντική στήριξη που προσφέρεται αλλού.
- Κινεζική Κυριαρχία: Η Κίνα κυριαρχεί στην παραγωγή ηλιακών πάνελ, κατέχοντας το εκπληκτικό 80% της παγκόσμιας δυναμικότητας. Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τους καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών στην τιμή.
- Αμερικανικά Κίνητρα: Ο νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ αποτελεί σημαντική εξέλιξη, προσφέροντας φορολογικές πιστώσεις που δελεάζουν ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Meyer Burger να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ και να επωφεληθούν από αυτή τη χρηματοοικονομική ώθηση.
Το Ευρωπαϊκό Δίλημμα:
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια δύσκολη απόφαση, ανάμεσα στο να υποστηρίξουν την εγχώρια παραγωγή, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, και στη διατήρηση του ρυθμού εγκατάστασης, όπου οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μπορούν να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις σε τροχιά για τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, η επιχορήγηση της εγχώριας παραγωγής μπορεί να αυξήσει τις τιμές των καταναλωτών και να επιβραδύνει τις εγκαταστάσεις βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας είναι τόσο αλληλένδετες με την Κίνα που μια πλήρως ανεξάρτητη αλυσίδα εφοδιασμού φαίνεται απίθανη.
Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας
Το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η στοχευμένη στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ωστόσο, άλλοι είναι επιφυλακτικοί, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια πρόκληση του ανταγωνισμού με την κλίμακα παραγωγής της Κίνας.
Η κατάσταση αυτή εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί η Ευρώπη να εξισορροπήσει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια με την ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα την εγχώρια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας; Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η ευρωπαϊκή ηλιακή ενέργεια μπορεί να αντέξει αυτή την καταιγίδα.