Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δεσμευτούν σήμερα (15 Απριλίου) για περισσότερη στήριξη προκειμένου να βοηθήσουν τους προβληματικούς κατασκευαστές φωτοβολταϊκών της Ευρώπης, αλλά να αποφύγουν τους περιορισμούς στις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα, όπως προκύπτει από σχέδιο εγγράφου, σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ η Ευρώπη εγκαθιστά νέα φωτοβολταϊκά με ταχύτητα ρεκόρ, τα περισσότερα προέρχονται από την Κίνα και οι λίγοι κατασκευαστές της Ευρώπης αγωνίζονται να ανταγωνιστούν, ωθώντας ορισμένους να μειώσουν την παραγωγή ή να κάνουν σχέδια για τη μετατόπιση των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Ένα σχέδιο «Ευρωπαϊκού ηλιακού χάρτη» που πρόκειται να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ τη Δευτέρα αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και εθνικές ενισχύσεις για την υποστήριξη έργων κατασκευής φωτοβολταϊκών.

«Χρειάζεται περαιτέρω επείγουσα δράση βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία», αναφέρει το σχέδιο εγγράφου, το οποίο είδε το Reuters.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι περισσότερες από 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ πρόκειται να το υπογράψουν.

Οι κυβερνήσεις δήλωσαν ότι θα προσθέσουν κριτήρια όπως η κυβερνοασφάλεια και οι απαιτήσεις βιωσιμότητας στις δημοπρασίες ανανεώσιμης ενέργειας για να βοηθήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές και θα εφαρμόσουν γρήγορα τους κανόνες της ΕΕ για την επιτάχυνση των αδειών για τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Το σχέδιο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη έργων και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δρομολογήσει ένα διασυνοριακό ευρωπαϊκό σχέδιο κατασκευής ηλιακών συστημάτων.

Ωστόσο, απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με τους εμπορικούς δασμούς της ΕΕ ή τους περιορισμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έχουν ζητήσει στο παρελθόν από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο εμπορικών εγγυήσεων για τις κινεζικές εισαγωγές, αλλά οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν προειδοποιήσει ότι οι ευρείς περιορισμοί στην κινεζική προμήθεια θα μπορούσαν να ανακόψουν την ταχεία επέκταση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η συντριπτική πλειονότητα των φωτοβολταϊκών και των εξαρτημάτων που εγκαθίστανται στην Ευρώπη προέρχεται από την Κίνα – σε ορισμένες περιπτώσεις το 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η ΕΕ έχει λάβει μέχρι στιγμής πιο στοχευμένες δράσεις, εξετάζοντας μεμονωμένες περιπτώσεις κινεζικών επιδοτήσεων, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές καθαρής τεχνολογίας να ανταγωνιστούν τους ξένους προμηθευτές.

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν δύο έρευνες αυτόν τον μήνα για το αν οι Κινέζοι διαγωνιζόμενοι επωφελήθηκαν υπερβολικά από επιδοτήσεις στις προσφορές τους σε έναν ευρωπαϊκό δημόσιο διαγωνισμό.

Η ΕΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διερευνήσει επίσης τις επιδοτήσεις που έλαβαν κινεζικοί προμηθευτές ανεμογεννητριών.