Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναστάτωσαν τις αγορές μετάλλων την περασμένη Παρασκευή με τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν στις παραδόσεις ρωσικών προμηθειών, με αποτέλεσμα το αλουμίνιο να καταγράψει ρεκόρ ανόδου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME).
Αυτή η κίνηση έχει στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της πώλησης μετάλλων σε δυτικές αγορές. Οι κυρώσεις προκάλεσαν αρχικά σημαντική άνοδο έως και 9,4% των τιμών του αλουμινίου και 8,5& του νικελίου, καθώς οι έμποροι φοβήθηκαν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά εξανεμίστηκαν εν πολλοίς καθώς η αγορά συνειδητοποίησε ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν δραματικά τη συνολική ροή μετάλλων παγκοσμίως.
Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός μετάλλων, που αντιπροσωπεύει το 6% του παγκόσμιου νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μετάλλων πραγματοποιείται απευθείας μεταξύ μεταλλευτικών εταιρειών, εμπόρων και κατασκευαστών και όχι μέσω του LME. Επομένως, οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν εντελώς τις πωλήσεις ρωσικών μετάλλων. Είναι πιθανό όμως να ωθήσουν τη Ρωσία προς την πώληση μεγαλύτερων ποσοτήτων μετάλλων στην Κίνα, η οποία μπορεί να απαιτήσει σημαντικές εκπτώσεις.
Οι κυρώσεις επιτρέπουν την παράδοση στο LME μόνο ρωσικών μετάλλων που παράχθηκαν πριν από τις 13 Απριλίου 2024. Το LME δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει κατά περίπτωση την αποδοχή μεταλλευμάτων αμφιβόλου προέλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις. Αυτή η απόφαση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το ρόλο του LME ως παγκόσμιου σημείου αναφοράς τιμών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αποδοχή οποιουδήποτε ρωσικού μετάλλου θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του LME.
Η Ρωσία κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο των αποθεμάτων μετάλλων στο LME, με το 91% του αλουμινίου, το 62% του χαλκού και το 36% του νικελίου να προέρχονται από τη χώρα αυτή. Επιπλέον, εκτιμήσεις αναφέρουν την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων έως και ενός εκατομμυρίου τόνων ρωσικού αλουμινίου εκτός του συστήματος LME. Η ενδεχόμενη μεταφορά αυτών των ποσοτήτων στο LME θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια στην αγορά. Η Ρωσία κατέχει ήδη μεγάλο μέρος των αποθεμάτων μετάλλων του LME, και οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι σημαντική ποσότητα ρωσικού αλουμινίου βρίσκεται εκτός του συστήματος LME.